Monika Ahlbergs rödvinsinkokta fikon

Monika Ahlbergs rödvinsinkokta fikon
Foto: Sara Palmquist
Från Nyhetsmorgon

Dett är en jättebra och lyxig ätbar present. Suupergod till glass eller lättvispad grädde.

19 december 2008
Visa mer

Du behöver

  • 1 flaska rödvin, t ex rioja
  • 1 tsk torkad timjan (cirkamängd)
  • 5 msk honung (cirkamängd)
  • 1 kg torkade fikon
  • 4 msk apelsinmarmelad (cirkamängd)
  • 0,5 g saffran (1 kuvert)
  • 1 st sockerbit

Tillbehör

  • grädde eller glass

Gör så här

  1. Häll rödvinet i kastrullen. Tillsätt timjan och honung. Koka upp och låt sjuda sakta i 5-7 minuter.
  2. Låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt fikonen sjuda mycket sakta och försiktigt under lock i 15-20 minuter. De ska ju bli helt mjuka, men inte koka sönder.
  3. Stöt saffran tillsammans med en sockerbit. Efter 15-20 minuter, lägg ner små klickar av marmeladen samt saffran i spedet. Lägg på locket igen och sjud i 5-6 minuter till.
  4. Lyft försiktigt över fikonen med hålslev till en stor skål eller väl rengjorda burkar.
  5. Koka ihop spadet i 10-15 minuter utan lock. Meningen är att det ska bli ltjockare i konsistensen, ungefär som tunn sirap.
  6. Häll lagen över fikonen och förslut burken.
  7. Servera fikonen med löst vispad grädde eller glass.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept