Tartletter med lemon curd, vinbär, chokladkycklingar och bladguld

Tartletter med lemon curd, vinbär, chokladkycklingar och bladguld
Foto: TV4
Från Monikas mat

Små mördegsformar, tartletter med olika fyllningar är trevligt att servera som dessert eller på en afternoon tea. Av denna satsen deg blir det ca 8-10 stycken av varje sort om man gör fyra olika sorter. De blir bäst om de bakas i små formar av metall. I värsta fall finns det också färdiga att köpa och endast fylla.

TIPS! Curden är underbar på den rostade frukostmackan!

20 maj 2009
Visa mer

Du behöver

Mördeg:

  • 4 dl vetemjöl (lite drygt)
  • en nypa salt
  • 100 g smör
  • 1,5 dl florsocker
  • 2 st ägg

Lemon curdfyllning (Frisk och syrlig fyllning):

  • 2 st ägg
  • 2 st äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 2 st citroner, skal och saft
  • 100 g smör

Chokladkycklingar:

  • 250 g mörk blockchoklad
  • 50 g kokosfett
  • kycklingformar

Till garnering:

  • röda vinbär
  • Chokladkycklingar

Gör så här

  1. Nyp snabbt ihop smör, vetemjöl och salt till en smulig deg. Tillsätt florsocker och ägg.
  2. Låt degen vila i kyl minst 1 timme eller över natten.
  3. Tryck ut mördegen i små formar av metall. Grädda på 200° i ca 15-20 minuter.
  4. Förgrädda pajskalen på 180° i ca 10 minuter. Lossa de försiktigt från formarna.
  5. Smält choklad och kokosfett till kycklingarna i ett vattenbad. Fyll formar och låt stelna.
  6. Vispa äggen plus gulor med sockret.
  7. Smält smöret på svag värme i en kastrull.
  8. Tillsätt citronsaften och skalet samt de vispade äggen. Värm/sjud och vispa kraftigt hela tiden tills curden tjocknar.
  9. Häll upp på väl rengjord burk och låt kallna.
  10. Fyll formarna och garnera med vinbär och chokladkycklingar.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept