Reine de Saba choklad- och mandelkaka

8

Du behöver

  • 1 st rund kakform, ca 20 cm i diameter och 4 cm djup
  • 120 g halvsöt blockchoklad som fått smälta i 2 msk rom med kaffe
  • 110 g mjukt smör
  • 1,75 dl strösocker
  • 3 st äggvitor
  • 3 st äggulor
  • 1 nypa salt
  • 1 msk strösocker
  • 60 g finmalen mandel
  • ett par droppar bittermandelextrakt
  • 60 g mjöl

Gör så här

  1. Värm ugnen till 175 grader.
  2. Smöra och mjöla formen. Smält chokladen över nästan sjudande vatten. Mät upp resten av ingredienserna.
  3. Vispa ihop smör och socker, och tillsätt sedan äggulorna. Fortsätt vispa tills alltsammans är väl blandat.
  4. Vispa äggvitorna med saltet i en skål för síg tills ni kan forma mjuka toppar. Strö sockret och vispa tills ni kan forma styva toppar.
  5. Blanda ner dedn smälta chokladen i smör-ägg-smeten med gummiskrapa. Rör sedan i mandelolja och mandel. Vänd ner en fjärdedel av äggvitorna. När man blandat en aning strör man på en fjärdedel av mjölet och vänder det detta. Sedan fortsätter man omväxlande med äggvita och mjöl tills allt är inblandat i smeten.
  6. Häll smeten i kakformen och stryk uppsmeten mot formens kanter runt om med gummeskrapan.
  7. Grädda i mellerstra delen av den förvärma ugen i ca 25 minuter. Kakan är färdig när den pöst upp och är färdiggräddad utan i mitten. 6-8 cm från kanten skall kakan vara så välgräddad att en instucken nål kommer ut ren. Mitt i skall kakan röra sig en aning när ni ruckar på formen och nålen ska komma ut lite "oljig".
  8. Låt kakan svalna i formen i 10 minuter. För en kniv runt kanten och vänd upp kakan på gallret. Låt den svalna en timme eller två. Den måste vara alldeles kall innann den glaseras.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept