Passionerad hjortronparfait med björnbärsmarmelad

Passionerad hjortronparfait med björnbärsmarmelad
Foto: Tina Kindblom/TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Passionerad hjortronparfait med björnbärsmarmelad

9 ingredienser

8h 20 min

Denna underbara dessert blir en värdig avslutning på året. Blandningen av passionsfrukt, hjortron och björnbär är enastående.

Beräknas för ca 6 personer.

Monikas vintips:
Chateau Fontebride

Ingredienser

  • 11 digestivekex
  • 3 msk smör, smält
  • 0,75 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 3,5 msk vitt vin
  • 1,5 dl hjortronsylt
  • 5 dl vispgrädde
  • 2 dl björnbärsmarmelad, till servering
  • 5 passionsfrukter, till servering

Gör så här

  1. Klä 6 portionsformar med plastfolie. Smula kexen och blanda med det smälta smöret, gärna i en marberedare.
  2. Sätt på en kastrull med vatten och låt det koka upp. Blanda socker, äggulor och vin i en rostfri bunke. Vispa kraftigt över vattenbadet tills smeten tjocknar och blir som en toddy.
  3. Ta skålen från vattenbadet och blanda i sylten. Vispa grädden lätt och blanda ner den i äggsmeten. Häll upp den i formarna. Lägg på kexsmulorna som lock. Frys i minst 8 timmar.
  4. Ta fram parfaiten ur frysen och ställ den i kyl cirka 30 minuter innan den ska serveras.
  5. Stjälp upp parfaiten på fat. Värm björnbärsmarmeladen något i en kastrull och ringla den sen runt parfaiten. Gröp ur passionsfrukten och garnera med de små kärnorna.