Vaniljglass med rabarbersås

Vaniljglass med rabarbersås
Foto: Ann Lindberg

Den flitige gör glassen själv, men det är nästan lika gott med en krämig köpt vaniljglass till. Såsen går att förbereda och sedan servera varm eller kall. /Monika Ahlberg

Beräknas för ca 6 personer.

17 juni 2010
Visa mer
6

Du behöver

  • 1 st vaniljstång
  • 6 st äggulor
  • 1,75 dl strösocker
  • 5 dl mjölk
  • 2,5 dl vispgrädde

Rabarbersås:

  • 1,5 dl outspädd rabarbersaft
  • 0,5 st citron, saften
  • 0,5 tsk malen kardemumma
  • 4 st späda rabarberstjälkar
  • 2 msk vatten (Eventuellt!)

Garnering:

  • Rabarberstrimlor
  • citronmelissblad

Gör så här

  1. Dela vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta små fröna.
  2. Lägg äggulorna och sockret i en värmetålig skål. Vispa tjockt och krämigt.
  3. Värm mjölken, grädden, vaniljfröna och vaniljstången i en kastrull på låg värme. Det får inte koka.
  4. Vispa ner blandningen i äggkrämen.
  5. Häll ca 2 1/2 cm vatten i en kastrull.
  6. Ställ sedan skålen med glassblandningen ovanpå kastrullen. Se till att skålens botten inte nuddar vattnet.
  7. Sätt på medelvärme.
  8. Sjud glassblandningen i vattenbadet under omrörning tills den är trögflytande.
  9. Tag bort skålen från kastrullen och häll upp blandningen i en bunke.
  10. Låt svalna.
  11. Kör i glassmaskin eller frys i 1 timme.
  12. Tag ut bunken ur frysen.
  13. Vispa kraftigt så att iskristallerna går sönder.
  14. Frys igen och upprepa vispningen 4 gånger, var 30:e minut.
  15. Värm saften till rabarbersåsen.
  16. Pressa ner citronen och tillsätt kardemumma.
  17. Dela rabarberstjälkarna i bitar och lägg ner dem i kastrullen.
  18. Låt sjuda under omrörning tills rabarbern är mjuk, 5–10 minuter.
  19. Späd eventuellt såsen med vatten.
  20. Tag ut glassen ur frysen ca 20 minuter före servering.
  21. Lägg upp den i en skål och häll den varma eller kalla såsen över.
  22. Garnera med strimlor av rabarber och blad av citronmeliss.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept