Monika Ahlbergs Boeuf Bourguignon

6

Du behöver

  • 2 hg bacon
  • 1 msk olivolja eller matolja
  • 1,5 kg magert grytkött, skuret i 5 cmstärningar
  • 1 st skivad morot
  • 1 skivad lök
  • 1 tsk salt
  • 0,25 tsk peppar
  • 30 g mjöl
  • 7 dl fylligt ungt rödvin, helst samma sort som du serverar till maten
  • 7 dl oxbuljong
  • 1 msk tomatpuré
  • 2 st krossade vitlökklyftor
  • 0,5 tsk timjan
  • 1 st sönderbrutet lagerblad
  • (baconsvålen)
  • 18 st smålökar (mörkbräserade i buljong)
  • 450 g champinjoner, delade i kvartar och brytnta i smör
  • persiljekvistar

Gör så här

  1. Skär bort svålen och skär baconet i 1 cm tjocka bitar. Sjud svål och baconstrimlor i 10 minuter i 1.5 l vatten. Sila upp och torka.
  2. Stek baconstrimlorna i oljan över åttlig värme så blir de lätt brynta. Lägg upp dem på ett fat med hålsleven. Sätt grytan åt sidan. Hetta upp fettet så det nästan ryker där det är dags att bryna köttet.
  3. Torka köttet nog på hushålsspapper. Det bryner inte om det är fuktigt. Stek några få bitar i taget i den heta oljan och baconfettet, tills köttbitarna är brynbta på båda sidor. Lägg köttbitarna på fatet med baconstrimlorna.
  4. Bryn de skivade grönsakerna i samma fett. Häll sedan bort fettet.
  5. Lägg tillbaka bacaon och kött i grytan, salta och peppra och skaka om bitorna. Pudra över mjölet och skaka omkrimg bitarna igen så att köttet täcks med ett tunt lager mjöl.
  6. Sätt in grytan utan lock i ugnen och låt den stå i 4 minuter. Skaka om bitarna och låt stå i 4 minuter till. ta ut grytan och sänk värmen till knappt 175 grader.
  7. Rör i vinet och så mycket buljong att köttet knappt täcks. Sätt till tomatpurén, vitlöken kryddorna och svålen. Sjud upp. Lägg upp grytan och sätt i ´n den i den undre tredjedelen av den förvärmda ugenen. Reglera värmen, så att grytan sjuder mycket och sakta och låt den stå 3-4 timmar. Köttet är färdigt, där det känns mört när man provar med gaffel.
  8. Gör iordning lök och champinjoner. Sätt den åt sidan till de behövs. Häll ur grytan med en sil. Sköj ur grytan och lägg tillbaka kött och becon i den. Fördela champinjoner och lök över köttet.
  9. Skumma fettet av såsen. Sjud såsen i en minute och skumma bort ytterliggare fett. man bhör ha cirka 6 dl sås, så är så tjock att den tävcker tunt. Om såsen är tunn, kokar man snabbt ihop den. Häll över kött och grönsaker. Hit kan såsen förberedas.
  10. Garnera med persiljekvistar. Lägg på lock, sjud upp det hela och lå¨t det sjuda ett par minuter. Rör om från botten. Servera ur grytan eller lägg upp köttet på ett fat omgivet av potatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept