Monika Ahlbergs äppelgelé

Monika Ahlbergs äppelgelé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Monika Ahlbergs äppelgelé

4 ingredienser

1h 20 min

En enkel gelé som passar till vilt, fågel och efterrätter. För en vackert färgad gelé, använd paradisäpplen.

Ingredienser

  • 2 kg syrligt äpple
  • 1 l vatten
  • 9 dl strösocker, per liter avrunnen saft
  • 2 msk torkad timjan

Gör så här

  1. Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
  2. Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
  3. Mät upp saften från bunken. För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas. Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.
  4. Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan. Rör om tills sockret har lösts upp.
  5. Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.
  6. Gör sedan ett geléprov: Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.
  7. Koka eventuellt ytterligare några minuter. Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
  8. Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut. Kyl till sist burkarna.