Monika Ahlbergs äppelgelé

1h 20 min
Monika Ahlbergs äppelgelé
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Från Efter tio

En enkel gelé som passar till vilt, fågel och efterrätter. För en vackert färgad gelé, använd paradisäpplen.

26 september 2011
Visa mer
1h 20 min

Du behöver

  • 2 kg knappt mogna syrliga äpplen
  • 1 l vatten
  • 9 dl strösocker per liter avrunnen saft
  • 2 msk torkad timjan

Gör så här

  1. Skär äpplena i sockerbitsstora bitar och koka upp vattnet i en stor gryta.
  2. Lägg frukten i det kokande vattnet och koka under lock i cirka 10 minuter tills frukten har blivit mjuk. Häll sedan massan i en silställning över en bunke och låt självrinna i cirka 30 minuter.
  3. Mät upp saften från bunken. För varje liter saft ska 9 deciliter socker tillsättas. Koka saftblandningen i två minuter utan lock i grytan.
  4. Lyft bort grytan från värmen och tillsätt lite socker i taget och tillsätt sedan timjan. Rör om tills sockret har lösts upp.
  5. Värm upp saften igen och låt koka kraftigt utan lock och utan att röra i 10 minuter.
  6. Gör sedan ett geléprov: Doppa en matsked i gelékoket och håll sedan upp den. De sista dropparna som lämnar skeden ska vara geléaktiga.
  7. Koka eventuellt ytterligare några minuter. Ta grytan från värmen och låt stå cirka 5 minuter.
  8. Ös upp gelén i rena glasburkar och förslut. Kyl till sist burkarna.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept