Julstolle

Från Nyhetsmorgon
Jul

Detta är en kaka fylld med torkad frukt och dränkt i sprit, en kaka som antingen älskas eller avskys. Själv tillhör jag de älskande!

24 november 2013
Visa mer

Du behöver

Julstolle

  • 350 g russin, gärna blandade färger
  • 200 g torkade bär; vinbär, blåbär, gojibär, körsbär, tranbär
  • 50 g röda cocktailbär
  • 2 dl whisky eller congac
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,25 dl farinsocker
  • 1 msk rivet citronskal
  • 2 st stora rumsvarma ägg
  • 2 msk mörk sirap
  • 2,5 dl vetemjöl
  • 150 g hackade mandlar
  • 0,5 msk malen kanel
  • 0,5 msk malen ingefära
  • 0,5 msk nejlika
  • 75 g valnötter

Gör så här

  1. Julstolle
    Lägg den torkade frukten i en kastrull tillsammans med spriten. Koka upp och låt sedan stå att svalna och dra över natten.
  2. Rör kraftigt ihop smör och socker så det blir pösigt. Tillsätt citronskalet. Fortsätt röra och tillsätt äggen ett i taget. Blanda ner sirapen.
  3. Blanda ihop alla torra ingredienser och tillsätt dem omväxlande med den torkade, blötlagda frukten till smeten. Blanda till sist i de grovt hackade valnötterna.
  4. Häll smeten i en form, (ca 18 cm i diameter) som är klädd invändigt med smort bakplåtspapper. Smörj även formen lite först så sitter pappret stadigare. Låt pappret gå upp ovanför formen.
  5. Grädda kakan på 150° i 2-2 timmar och en kvart. Ta ut kakan och pensla den med whisky, cognac eller någon annan sprit. Slå sedan in den i pappret och gärna ett extra.
  6. Låt kallna helt och förvara den väl inplastad eller i en plastburk med lock så behåller den sin fina konsistens i över en månad.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept