Helgrillad kyckling

Monikas helgrillade kyckling
Foto: Tina Kindblom
Från Monikas mat

För kortare grilltid kan kycklingen förkokas eller ”fläkas ut”. Sätt i såfall ett spett rakt över. Kycklingfilé eller kycklinglår kan fyllas under skinnet och grillas på samma sätt.

Kanske är inte kyckling klockren midsommarmat, men tro mig ett par härliga stora frigående kycklingar på grillen ger fin stämning åt festen! /Monika Ahlberg

2 juni 2008
Visa mer

Du behöver

  • 2 kg hel ekologisk kyckling (2 stora kycklingar)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 5 lagerblad
  • 1 dl vatten
  • 2 msk god olivolja

Fyllning

  • några kvistar basilika
  • några kvistar persilja
  • några kvistar rosmarin
  • några kvistar salvia
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 dl god olivolja
  • 2 lagerblad
  • 6 vitlöksklyftor
  • gröna oliver, urkärnade
  • 2 citroner

Gör så här

  1. Förbered grillen och börja sedan med fyllningen.
  2. Repa de färska örtkvistarna och hacka vitlöksklyftan grovt. Blanda med olivoljan.
  3. Stöt alltsammans i en mortel till en röra.
  4. Lyft upp skinnet och stoppa in örtröran vid sidorna om brösten och lite här och var där det går utan att skinnet går sönder.
  5. Skiva oliverna och halvera citronerna. Lägg in dem i buken tillsammans med lagerbladen och de resterande vitlöksklyftorna.
  6. Häll vattnet i en liten ugnsfast form som kan placeras på grillen under kycklingen, tillsätt lagerbladen. (Fös kolen eller briketterna åt sidorna så formen får plats). Pensla kycklingen med olivolja.
  7. Grilla kycklingen under lock i ca 1 1/2 timme eller tills köttsaften är klar. (I ugn: ställ in kycklingen i 225 grader, sänk värmen till 200 grader efter 30 minuter. Stek den i ytterligare c:a 35-45 minuter. Vänd den några gånger under tiden.)
  8. Låt kcyklingen vila från värmen ca 5 minuter.
  9. Skär upp kycklingarna, häll över skyn och servera på ett stort fat.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept