Sparrissoppa med forellrom

Sparrissoppa med forellrom
Foto: Ann Lindberg
Från Nyhetsmorgon

Sparrissoppa à la Monika Ahlberg. Toppa med hackad bladpersilja till vardags eller gör en lyxig förrätt: servera soppan i vackra glas och garnera med forellrom och crème fraiche .

Vårlik, lättlagad och vacker sparrissoppa som också kan serveras som förrätt i små glas vid festligare tillfällen. Då serverar jag den gärna med en klick créme fraiche och en sked forellrom. /Monika Ahlberg
Passar till...
6262 Villa Maria Sauvignon Blanc 2012, Marlborough, Nya Zeeland (5 Solar)
Svalt aromatiskt vin med tydlig Sauvignon blanc-ton med svartvinbärsbladighet, sparris-feeling och citrussyrlighet. Samma toner i mat och vin möter upp varandra , plus att syran i vinet får en kompis från sältan i maten från rommen./Jens Dolk

30 maj 2008
Visa mer
4

Du behöver

Sparrissoppa

  • 500 g grön sparris (2 buntar)
  • 1 stor schalottenlök
  • Smör till pannan
  • 2 tärningar höns- eller grönsaksbuljong + 8 dl vatten
  • 2,5 dl vispgrädde
  • Flingsalt och nymalen svartpeppar

Till servering och garnering

  • Sparrisknoppar
  • Créme fraiche och forellrom (eller grovhackad bladpersilja)

Gör så här

  1. Sparrissoppa
    Skala och hacka schalottenlöken. Skär bort nedre delen på sparrisarna och dela dem i bitar. Spar några fina knoppar till garnering.
  2. Hetta upp en panna med smör och stek löken mjuk på inte alltför hög värme och utan att den tar färg.
  3. Tillsätt sparrisbitarna och häll på vatten plus buljongtärningar. Koka upp och låt sedan sjuda sakta i ca 5 minuter eller tills sparrisbitarna är helt mjuka. Mixa till en slät soppa.
  4. Tillsätt grädden och de sparade sparrisknopparna. Koka upp och dra från plattan. Smaka av med salt och peppar.
  5. Till servering och garnering
    Fördela sparrissoppa i glas eller koppar. Lägg i en klick crème fraiche, och en klick forellrom.
  6. Stick till sist ner några sparrisknoppar i varje glas. Servera med ett gott bröd.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept