Trattkantarellsoppa med småfranska

Trattkantarellsoppa med småfranska
Foto: TV4

En soppa på trattkantareller som du kanske har plockat själv och hembakta småfranska.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

1 april 2010
Visa mer
4

Du behöver

  • 0,5 st liten gul lök
  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk sherry
  • smör till stekning
  • 1 l vatten eller grönsaksbuljong
  • Salt, efter smak
  • Peppar, efter smak

Småfranska

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • 10 dl mjöl, ca

Gör så här

  1. Småfranska
    Smula jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet.
  2. Blanda i salt och mjöl.
  3. Jäs i 30 minuter.
  4. Baka ut till små runda bullar, ca 30 stycken.
  5. Lägg på bakplåtspapperstäckt plåt.
  6. Låt jäsa i 15 minuter till.
  7. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.
  8. Soppa
    Smula de torkade trattkantarellerna och lägg i en skål med vattnet 15 minuter.
  9. Stek den finhackade löken försiktigt och häll över i en kastrull.
  10. Krama vattnet ur svampen och bryn i smör i varm stekpanna.
  11. Salta och peppra.
  12. Häll i kastrullen och strö över mjölet.
  13. Späd med vattnet och låt sjuda i 15 minuter.
  14. Slå i grädden och sherryn.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept