Trattkantarellsoppa med småfranska

Trattkantarellsoppa med småfranska
Foto: TV4

Trattkantarellsoppa med småfranska

Av: Monica Dominique

Från: Halv åtta hos mig

13 ingredienser

En soppa på trattkantareller som du kanske har plockat själv och hembakta småfranska.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 gul lök (liten)
  • 2 dl torkade trattkantareller
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 msk vetemjöl
  • 3 msk sherry
  • smör, till stekning
  • 1 l vatten (eller grönsaksbuljong)
  • salt (efter smak)
  • peppar (efter smak)

Småfranska

  • 50 g jäst
  • 5 dl vatten
  • 1 msk salt
  • ca 10 dl vetemjöl

Gör så här

Småfranska

  1. Smula jästen i en bunke och häll över det ljumma vattnet.
  2. Blanda i salt och mjöl.
  3. Jäs i 30 minuter.
  4. Baka ut till små runda bullar, ca 30 stycken.
  5. Lägg på bakplåtspapperstäckt plåt.
  6. Låt jäsa i 15 minuter till.
  7. Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.

Soppa

  1. Smula de torkade trattkantarellerna och lägg i en skål med vattnet 15 minuter.
  2. Stek den finhackade löken försiktigt och häll över i en kastrull.
  3. Krama vattnet ur svampen och bryn i smör i varm stekpanna.
  4. Salta och peppra.
  5. Häll i kastrullen och strö över mjölet.
  6. Späd med vattnet och låt sjuda i 15 minuter.
  7. Slå i grädden och sherryn.