Kimchisallad med nudlar och zucchini

1 h + 5 dagar
4
Kimchisallad
Foto: Jonny Lindh

Kimchi är fermenterade grönsaker - oftast kål - och en oumbärlig ingrediens i det koreanska köket. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Sedan jag tog mod till mig och smakade kimchi har jag nästan alltid en burk som står och jäser i kylen. Tänk bara på att det tar fem dagar att göra kimchin men sedan håller den minst en vecka i kylen. /Monica

16 augusti 2011
Visa mer
1 h + 5 dagar
4

Du behöver

Kimchi

  • 0,5 st kinakål
  • 0,5 dl salt
  • 1 l vatten

Kryddblandning

  • 2 msk koreansk chilipeppar eller red pepper flakes eller 2 msk cayenne peppar och 2 msk paprikapulver
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 2 msk vitlök, finhackad
  • 2 msk fisksås eller ostronsås
  • 1 msk strösocker

Sallad

  • 250 g äggnudlar
  • 3 medelstora morötter
  • 1 gul zucchini, ca 250 g
  • 1 grön zucchini, ca 250 g
  • 0,5 dl svarta och/eller vita sesamfrön
  • 150 g färska böngroddar
  • salt, efter smak
  • peppar, efter smak

Gör så här

  1. Skölj kålen och skär den i grova bitar. Lös upp saltet i vattnet i en stor skål och lägg i kålen. Lägg eventuellt en tallrik över som tyngd och låt stå i kylen över natten.
  2. Häll bort vätskan och skölj kålen länge och noggrant.
  3. Rör ihop kryddblandningen och blanda den med kålen. Packa kålen tätt i en stor burk. Sätt på ett tättslutande lock och låt stå först i rumstemperatur i 1 dygn och sedan i kylen i ca 4 dagar.
  4. Gör salladen genom att koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen. Skölj dem i kallt vatten.
  5. Skala morötterna och strimla dem med potatisskalare. Strimla även zucchinin. Koka upp lättsaltat vatten och förväll morot och zucchini i ca 30 sekunder. Häll av vattnet och skölj grönsakerna i kallt vatten.
  6. Rosta sesamfröna på medelvärme i en torr stekpanna.
  7. Blanda kimchi, nudlar, morot, zucchini, böngroddar och sesamfrön. Salta och peppra efter smak.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept