Gyozas

Gyozas
Foto: Jonny Lindh

Gyozas är små köttfyllda degknyten som så mycket annat i det japanska köket härstammar från Kina. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Receptet ger ca 24 knyten.

När vi besökte en av de populäraste gyoza-restaurangerna i Tokyo fick vi stå och vänta i över en timme för att få ett bord, men det var det värt. /Monica Eisenman

Mirin är en söt, gulaktig och alkoholhaltig vätska som spelar en viktig roll som kryddning i japansk matlagning.

Se fler recept från

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter


3 januari 2012
Visa mer
4

Du behöver

  • 1 st ägg
  • 24 st runda gyozadegsplattor
  • 1 msk matolja, ca

Fyllning

  • 2 msk finhackat bambuskott
  • 200 g fläskfärs
  • 1 msk japansk soja
  • 1 msk fisksås
  • 1 msk mirin
  • 1 st finhackad salladslök
  • 2 tsk riven färsk ingefära
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 msk finhackad färsk koriander
  • 0,5 st morot, finhackad
  • 1 st vitlöksklyfta, finhackad
  • 0,5 tsk strösocker
  • 1 st röd chili, urkärnad finhackad

Sås

  • 4 msk japansk soja
  • 2 msk risvinäger
  • några droppar sesamolja
  • 1 tsk sesamfrön

Gör så här

  1. Fyllning
    Blanda alla ingredienserna till fyllningen.
  2. Vispa ägget lätt och pensla en gyozadegsplatta.
  3. Lägg en klick fyllning, ca 1 ½ tsk, mitt på degen.
  4. Vik över degen till en halvmåne och gör små veck längs kanten så att den sluter tätt.
  5. Gör på samma sätt med resten av plattorna och fyllningen.
  6. Sås
    Blanda ingredienserna till såsen.
  7. Gyoza
    Hetta upp lite olja i en stekpanna.
  8. Stek några knyten åt gången en liten stund på varje sida tills de får färg.
  9. Häll pyttelite vatten i stekpannan så att det precis täcker botten.
  10. Lägg på ett lock och låt knytena ånga i ca 3 minuter. Kontrollera vattnet då och då för har man i för mycket blir knytena kokta och har man i för lite så avdunstar vattnet för fort och knytena fortsätter att stekas.
  11. Det går också att ånga knytena i en ångkorg av bambu. Pensla insidans botten med lite olja och ställ sedan ångkorgen i en stor kastrull fylld med 2 dl hett vatten.
  12. Lägg de stekta knytena i korgen och lägg ett lock på kastrullen.
  13. Ånga i ca 3 minuter.
  14. Servera gyozaknytena direkt med såsen i en skål bredvid.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept