Sobasallad med tonfisk

Sobasallad med tonfisk
Foto: Jonny Lindh
monica eisenman
monica eisenman

Sobasallad med tonfisk

Av: Monica Eisenman

Från: Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

13 ingredienser

När jag i Tokyo för första gången åt sobanudlar på det traditionella viset – kalla med dippsås – var jag inte helt förtjust. Men när jag senare fick det här receptet av min väninna Niki blev jag helt lyrisk: en perfekt snabblunch en varm sommardag. Receptet kommer från boken Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter.

Vill jag lyxa till det äter jag sobasalladen med lite tonfisk eller lax, men den är lika god utan. /Monica Eisenman

Mirin är en söt, gulaktig och alkoholhaltig vätska som spelar en viktig roll som kryddning i japansk matlagning.

Se fler recept från

Monica Eisenmans asiatiska nudlar och smårätter

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl torkade wakamealger eller 100 g babyspenat
  • 200 g sobanudlar (eller äggnudlar)
  • 1 gurka
  • 1 röd chilifrukt
  • 1 kruka koriander
  • 1 kruka mynta
  • 3 msk japansk soja
  • 4 msk mirin
  • 1 msk sesamolja
  • ev 400 g färsk tonfisk
  • salt
  • ca 2 msk rapsolja

Garnering

  • sesamfrön, till garnering, rostade eller smaksatta med wasabi

Gör så här

Nudlar

  1. Blötlägg algerna enligt anvisningarna på förpackningen. Spenaten behöver bara sköljas.
  2. Koka nudlarna enligt anvisningarna på förpackningen.
  3. Skölj dem i kallt vatten.
  4. Dela gurkan på längden.
  5. Gröp ur kärnorna och skär gurkan i halvmånar.
  6. Kärna ur och finhacka chilin.
  7. Grovhacka örterna.
  8. Blanda soja, mirin och olja i en skål.
  9. Blanda ner nudlarna tillsammans med gurka, chili och färska örter.
  10. Krama ur vattnet från algerna och blanda dem med nudlarna.
  11. Låt stå i kylen i minst 30 minuter.

Om med tonfisk

  1. Dela tonfisken i fyra bitar och salta dem lätt.
  2. Värm lite olja i en stek- eller grillpanna.
  3. Stek fisken snabbt på båda sidor på hög värme. Den ska bara få lite färg på ytan och vara rosa inuti.

Vid servering

  1. Fördela den kalla nudelsalladen i skålar.
  2. Lägg upp tonfisken på nudlarna.
  3. Garnera med sesamfrön och servera direkt.