Beyond the Sea - havets frukter i kryddharmoni

Beyond the Sea - havets frukter i kryddharmoni
Foto: TV4

Pilgrimsmusslor, tiger prawns och färska räkor i kryddig gräddsås smaksatt med curry, cayennepeppar och chilipeppar samt purjolök, vitlök och gul lök. Toppas med paprika i alla färger och serveras med råris och hembakat naanbröd.

Dryck
Skaldjur, kryddor och len grädde kommer att harmoniseras med syran i en Grûner Veltliner (art nr 73148). Vinet har även en naturlig kryddighet som kommer möta upp kryddorna i rätten. Det är ett vin ifrån beställningssortimentet men kan enkelt beställas via nätet.

Monica från Stockholm lagade även

Halloumisallad med jordgubbar


Tuff brud i lyxförpackning - chokladmousse



Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.
Stora tropiska räkor är vanliga i thailändsk och annan asiatisk matlagning. I Sverige har det skrivits en hel del om de många negativa konsekvenser som odlingen av dessa orsakar. Vill du läsa mer, besök

Naturskyddsföreningens hemsida.


31 januari 2011
Visa mer
4

Du behöver

  • 8 st pilgrimsmusslor
  • 8 st stora scampi
  • 400 g färska, skalade räkor
  • 6 dl vispgrädde
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 4 st paprika i olika färger
  • 1 st purjolök
  • 4 st vitlöksklyftor
  • 1 st gul lök
  • curry, chilipeppar, cayennepeppar, gurkmeja, salt och peppar, efter smak
  • 400 g råris

Gör så här

  1. Börja med att koka riset som tar längst tid.
  2. Hacka sedan den gula löken.
  3. Bryn pilgrimsmusslorna lätt i stekpanna tillsammans med löken.
  4. Skär purjolöken och paprikorna i ringar.
  5. Koka upp grädden och smaksätt med kryddor, vitlök och vin.
  6. Reducera vätskan på medelvärme till cirka 5 dl.
  7. Lägg i den stekta löken, purjolöken och scampin.
  8. Koka cirka fyra minuter och lägg därefter i pilgrimsmusslor och räkor.
  9. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer av de andra kryddorna.
  10. Paprikaringarna läggs överst strax innan servering så att de är krispiga.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept