Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal

Kyckling med regnbågsfärgat ris med mandel, saffran, russin, berberisbär och syltade apelsinskal
Foto: TV4

En multiurätt i ordets rätta bemärkelse. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vill du dessutom göra myntayoughurten till?

Här hittar du receptet.


3 mars 2009
Visa mer

Du behöver

  • 4 st kycklingbröstfilé
  • salt och peppar
  • 2 msk limesaft
  • 0,5 l vatten
  • 2 msk smör

Ris

  • 4 dl basmatiris
  • 1,5 l vatten
  • 2 msk salt
  • 1,5 l kokande vatten
  • 1 st tunnbröd
  • 5 msk rapsolja
  • 40 g smält smör
  • 5 msk vatten

Garnering

  • 100 g 100 g Berberisbär
  • 20 g smör
  • 1 st apelsin, rivet skal
  • 50 g hackade pistaschnötter
  • 50 g hackad mandel
  • 50 g russin
  • 5 msk socker
  • 1 dl apelsinsaft eller 2 msk rosenvatten

Gör så här

  1. Kyckling: Värm upp smöret. Lägg kycklingfilé i smöret och stek i några minuter tills kycklingen fått färg. Häll över limesaft, salt, peppar, saffran och vatten. Koka kycklingen under svag värme i 20 minuter.
  2. Ris: Skölj riset minst 3-4 gånger, täck det sedan med vatten och tillsätt 2 msk salt. Låt stå minst 10 minuter.
  3. Häll av vattnet. Koka upp nytt vatten och ner riser däri och låt koka i cirka 7 minuter tills den är halvkokt.
  4. Häll av kokvattnet i ett durkslag och låt den rinna av väl. Hetta upp oljan i kastrullen. Lägg ett hel tunnbröd i botten så att botten täcks. Lägg tillbaka riset i kastrullen, gör några hål i riset med en gaffel. Forma "ett berg" med gaffeln. Klicka smöret ovanpå och omkring det "berget".
  5. Häll över 1 dl kallt vatten. Lägg en ren kökshandduk över kastrullen, sätt på locket och låt stå på svag värme cirka 20 minuter.
  6. Garnering: Koka upp apelsinskalet i 3 minuter 2 gånger. Häll bort vattnet och stek apelsinskalet i 10 g smör. Tillsätt socker och apelsinsaft eller rosenvatten koka upp i några minuter.Stek berberisbären med 2 msk smör, tillsätt russin, mandel, pistasch och syltade apelsinskalet i blandningen i.Blanda saffranet med lite varmt vatten. Häll över saffransvattnet över de blandade ingredienserna. Ta upp stekpannan och lägg undan.
Visa mer
Kommentera receptet
Presenteras av Kökets favoriter

Köksknivar från kända varumärken

Köksknivar från kända varumärken Se fler

Fler goda recept