Ris med kyckling, körsbärssylt, yoghurt, ägg och saffran

Ris med kyckling, körsbärssylt, yoghurt, ägg och saffran
Foto: TV4

Ris med kyckling, körsbärssylt, yoghurt, ägg och saffran

Av: Monfared Arya

Från: Halv åtta hos mig

11 ingredienser

En ny variant på ris. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Vill du göra resten av rätten. Här hittar du både yoghurtsåsen och detregnbågsfärgade riset.

Ingredienser

portioner
  • 2 kokta kycklingbröstfilèer
  • 2 ägg
  • 1,5 dl olja
  • 50 g smör, smält
  • 0,5 dl kycklingsky
  • 2 dl yoghurt
  • 2 dl sur körsbärssylt (eller liknade)
  • 3 dl basmatiris (eller jasminris)
  • 1 l vatten
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skölj riset i vatten 3-4 gånger, täck det sedan med vatten och tillsätt 2 msk salt. Låt stå minst 10 minuter. Koka 1 l vatten i en teflonkastrull. Häll av vattnet och koka riset i cirka 7 minuter tills den är halvkokt. Häll av kokvattnet i ett durkslag och låt riset rinna av väl. Blanda saffran med 2 msk kokt vatten. Vispa ägget och blanda med yoghurt, saffran, kycklings sky, ½ dl av olja, salt och peppar. Häll riset i yoghurtblandningen och rör om. Värm upp hälften av smöret och oljan i en teflonkastrull. Lägg hälften av blandade riset i kastrullen. Hacka eller strimla den kokta kycklingen. Blanda med sylten och lägg på riset. Häll över resten av riset och yoghurtblandningen i kastrullen och pressa med en träsked. Häll resten av det smälta smöret och oljan på riset, lägg på locket. Låt stå på svag värme i ungefär en timme.