Monas nougattårta

Monas nougattårta
Foto: TV4

Den här tårtan tar sin tid att baka, men är inte svår att göra. Börja dagen innan den ska ätas. Den behöver en natt i kylen. Dina gäster kommer att bli imponerade.

26 januari 2009
Visa mer
8

Du behöver

  • 150 g sötmandel, skållad och mald
  • 1,75 dl strösocker
  • 6 st äggvitor
  • Fyllning:
  • 5 st äggulor
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl kaffegrädde
  • 2 tsk potatismjöl
  • 150 g smör, mjukt, helst osaltat
  • rivet skal av 1 apelsin
  • hälften av nougaten (se nedan)
  • 1-2 dl vispgrädde
  • Nougat:
  • 1 dl strösocker
  • 50 g sötmandel, hel, ej skållad

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175°. Smöra och mjöla två plåtar mycket väl. Markera två cirklar på varje plåt ca 21 cm i diameter. Använd t ex en tallrik som mall.
  2. Blanda den malda mandeln med sockret och vänd därefter ned de hårt vispade äggvitorna.
  3. Bred ut smeten i cirklarna. Grädda bottnarna ca 15 min. Lossa dem med en vass kniv genast de kommer ur ugnen och låt dem kallna på plant underlag.
  4. Blanda äggulor, socker, kaffegrädde och potatismjöl i en tjockbottnad kastrull (ej aluminium) och sjud sakta under vispning till en tjock kräm. Tag kastrullen av värmen och vispa krämen då och då tills den är kall.
  5. Slå sockret till nougaten i en torr stekpanna och låt det smälta på svag värme under omrörning tills det är ljust brunt. Rör ned den hela mandeln och slå genast upp massan på oljad ugnsplåt. Låt den stelna. Mal hälften av nougaten på mandelkvarn.
  6. Rör nu ned det mjuka smöret i små klickar, det rivna apelsinskalet och den malda nougaten i fyllningen.
  7. Hacka resten av nougaten.
  8. Vänd ned uppvispad grädde i fyllningen och bred den sedan både mellan bottnarna, och därefter över tårtan.
  9. Garnera med den hackade nougaten. Ställ tårtan kallt ett par timmar eller över natten. Den bör serveras mycket kall.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept