Mojitomarängpaj

Mojitomarängpaj
Foto: Pernilla Thelaus/TV4
Peter Dahlberg
Peter Dahlberg

Mojitomarängpaj

Av: Peter Dahlberg

Från: Hela Sverige bakar

19 ingredienser

ca 1 h 30 m

Minipaj med mojitocurd på mördegsbotten

Det här är ett deltagarrecept från Hela Sverige bakar.

Ingredienser

Mördeg

  • 120 g vetemjöl [2 dl]
  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 100 g smör, kallt
  • 1 äggula [18 g]

Mojitocurd

  • 4 limefrukter
  • 225 g strösocker [2,5 dl]
  • 1 knippe mynta
  • 25 g smör, mjukt
  • 1 msk majsstärkelse
  • 1 ägg
  • 2 äggulor [36 g]

Italiensk maräng

  • 0,75 dl vatten
  • 135 g strösocker [1,5 dl]
  • 2 äggvitor [68 g]

Sockerdekor

  • 0,5 dl vatten
  • 45 g strösocker [0,5 dl]

Montering

  • 100 g färska hallon
  • 1 limefrukt
  • färsk mynta

Gör så här

Mördeg

  1. Värm ugnen till 175 grader (varmluft).
  2. Blanda vetemjöl och florsocker i en skål eller i en matberedare. Tärna smöret och nyp ihop med mjölblandningen (eller kör i matberedare). Tillsätt äggulan och forma till en smidig deg.
  3. Låt vila i kylen i ca 30 minuter.
  4. Kavla ut degen och stansa ut tillräckligt stora cirklar som du klär små pajformar med. Nagga bottnarna med en gaffel.
  5. Ställ formarna på en plåt och grädda i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills bottnarna är gyllenbruna. Låt svalna.

Mojitocurd

  1. Skölj limen noga. Riv det yttersta av skalen från limen.
  2. Pressa saften ur tre av limen i en kastrull. Tillsätt strösocker, mynta och smör. Sjud upp så sockret löst sig. Sila saftblandningen till en annan kastrull.
  3. Pressa den sista limen i en skål och blanda ut maizenan. Tillsätt i den varma blandningen och rör om.
  4. Vispa upp äggen lite lätt, vispa ner i saftblandningen.
  5. Sjud upp blandningen igen och vispa tills krämen tjocknat.
  6. Häll upp krämen i en skål. Klä in ytan med plastfilm. Låt svalna.

Italiensk maräng

  1. Koka upp vattnet med 1,25 dl av strösockret i en kastrull tills blandningen är 120 grader.
  2. När blandningen är 116 grader, vispa äggvitorna till ett hårt skum i en köksmaskin.
  3. Vispa ner sockerlagen i en tunn stråle i äggvitorna, undvik bunken och vispen. Vispa tills marängen är kall och stabil.

Sockerdekor

  1. Häll vatten och strösocker i en kastrull. Koka upp sockerblandningen tills den når en temperatur på 145-150 grader.
  2. Häll upp sockerlösningen på bakplåtspapper och låt stelna. Bryt av små bitar.

Montering

  1. Fyll pajskalen med en klick mojitocurd. Tryck ner ett hallon i curden.
  2. Spritsa med en rostyll en ros med den italienska marängen på curden. Bränn av med gasbrännare.
  3. Skär limen i små bitar.
  4. Dekorera med en liten bit lime, färsk mynta och sockerdekor.