Mockabakelser

Mockabakelser
Foto: TV4
Birgitta Rasmusson
Birgitta Rasmusson

Mockabakelser

12 ingredienser

Utsökta små bakelser med marängbotten som toppas med mockakräm.

Ingredienser

portioner stycken

Botten

  • 4 äggvitor
  • 2,75 dl strösocker
  • smör, till bakplåtspappret

Fyllning

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 1 msk potatismjöl
  • 1,25 dl strösocker
  • 4 äggulor
  • 300 g smör
  • 4-5 msk kaffe (starkt), kallt

Garnering:

  • röda och gröna cocktailbär
  • chokladkaffebönor

Gör så här

Bottnar

  1. Markera ut 28 cirklar med ca 5 cm diameter på ett bakplåtspapper. Smörj det lätt.
  2. Blanda äggvitorna och sockret i en rundbottnad skål. Placera dem över en kastrull med sjudande vatten. Vispa tills marängsmeten är fast och styv. Spritsa ut smeten på bakplåtspapperet eller bred ut dem i ett jämnt lager.
  3. Grädda bottnarna mitt i ugnen, i 100 grader, ca 30 minuter eller tills bottnarna känns torra. Lossa dem från pappret medan de ännu är varma. Låt kallna på plåten.

Fyllning

  1. Rör smöret smidigt.
  2. Vispa ihop alla ingredienser, utom kaffe och smör, i en tjockbottnad kastrull.
  3. Sjud krämen under kraftig vispning tills den är tjock, porös och glansig.
  4. Klicka i krämen lite i taget under armrörning. Smaksätt med det kalla kaffet.
  5. Bred krämen mellan bottnarna ovanpå och eventuellt runtom kanten på bakelsen. Spritsa också lite av krämen dekorativt ovanpå bakelsen. Garnera med cocktailbär och chokladkaffebönor.