Örtstekt älgytterfilé med potatisrösti

Örtstekt älgytterfilé med potatisrösti
Foto: TV4

Örtstekt älgytterfilé med potatisrösti

Av: Viktor Hagström

Från: Mitt kök

22 ingredienser

Örtstekt älgytterfilé med potatisrösti, stuvad svamp och hallonsås.

Ingredienser

portioner
  • 4 rådjursytterfiléer
  • 1 klyfta vitlök
  • färsk timjan
  • rosmarin
  • salt
  • peppar

Stuvad svamp

  • 3-4 dl kantareller (eller champinjon)
  • 25 g smör
  • 2 dl grädde
  • färsk persilja
  • 25 g färskost
  • majsstärkelse
  • ev 3-5 droppar tryffelolja (om man vill)

Potatisrösti

  • 500 g potatis king edward
  • 2 ägg
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning

Hallonsås

  • 3 dl frysta hallon
  • 0,75 dl vatten
  • 1 msk strösocker
  • syltsocker

Gör så här

  1. Låt köttet ligga i rumstemperatur minst 1 timma innan tillagning.
  2. Skiva svampen och fräs i en stekpanna med smöret.
  3. Slå sen på grädde, philadelphia, salt och peppar.
  4. Låt det puttra ihop.
  5. Red upp med maizena innan servering.
  6. Riv potatisen på ett grovt rivjärn och blanda med äggen salt och peppar.
  7. Hetta upp två stekpannor med olja och smör i den ena.
  8. fräs upp timjan rosmarin och pressad vitlök i den med smör, släng i filéerna och låt dom brynas på varje sida.
  9. klicka ut potatisen i den andra och stek den på varje sida.
  10. När köttet har fått en innertemperatur på 57-60 grader.
  11. Låt filléerna vila på en skärbräda.
  12. Värm upp hallon och vatten i en kastrull, sila av och rör ner lite
  13. syltsocker för att det ska binda sig lite. Servera