Whiskeymarinerad fläskfilé med gratinerad potatis

koket.se
Whiskeymarinerad fläskfilé med gratinerad potatis
Foto: Tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Whiskeymarinerad fläskfilé med gratinerad potatis

13 ingredienser

Fläskfilé i rökig chipotle- och whiskeymarinad. Servera fläskfilén med prästostgratinerad potatis.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g färskpotatis
  • 2 dl långlagrad prästost, finriven
  • 25 g smör
  • salt
  • svartpeppar
  • 1 hel fläskfilé
  • 1 chipotlechilifrukt
  • 1 dl rökig whisky
  • 2 msk farinsocker
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 dl japansk soja
  • rikligt med svartpeppar
  • haricots verts

Gör så här

  1. Blötlägg chipotlechilin i vatten.
  2. Blanda whiskey, farinsocker, chipotle, krossad vitlök, soja och svartpeppar i en bunke. Mixa sedan samman till marinad med en stavmixer.
  3. Putsa fläskfilén från senor och hinnor.
  4. Skär fläskfilén i portionsbitar och lägg ner i marinaden. Den ska helst stå i ca två timmar.
  5. Tvätta färskpotatatisen och skär ett kryss på varje potatis.
  6. Lägg potatisen i en ugnsfastform tillsammans med lite olja och salt. Baka i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.
  7. Blanda smöret med riven prästost, salt och peppar.
  8. Grilla fläskfilen tills du får den färgen du önskar, helt genomstekt vitt eller lätt rosa är upp till dig.
  9. Koka haricot verts och när potatisen är färdig i ugnen ta ut den och tryck till potatisen så att den öppnar sig där krysset är satt.
  10. Toppa sedan varje potatis med ostsmöret och servera med kokade haricot verts och grillad fläskfilé.