Texas chili

Texas chili
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Texas chili

22 ingredienser

ca 3 h

Texas chili är en smakrik chiligryta, här gjord på högrev med färsk chili och rökt paprikapulver.

Ingredienser

portioner

Texas chili

  • 800 g högrev, i tärningar
  • olja, att steka i
  • 2 gula lökar, grovt hackade
  • 4 klyftor vitlök, skivade
  • 1-2 röda chilifrukter, skivad med kärnor
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • 2 tsk malen spiskummin
  • 2 tsk malen koriander
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk fänkålsfrö
  • 1 lagerblad
  • 2 msk tomatpuré
  • vatten
  • 5 dl mörk öl
  • 3 dl kalvfond (spädd från koncentrat om du använder fond på flaska)
  • salt

guacamole

  • 2 avokador
  • 0,5 limefrukt, juice
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tomat
  • 2-3 msk olivolja
  • salt

Gör så här

Texas chili

  1. Ta fram en stor gryta med lock. Bryn köttet i olja i grytan tills köttet har fått fin yta runt om.
  2. Tillsätt lök, färsk chili, kryddor och tomatpuré.
  3. Stek ytterligare någon minut och täck köttet med vatten, öl och kalvfond.
  4. Koka din chili på medelvärme i ca 3 timmar eller tills köttet kokat sönder helt. Slå eventuellt på mer vatten så chilin inte kokar torrt.
  5. Smaka av med salt.

Guacamole

  1. Kärna ur och blanda ner avokado i en bunke, pressa på juice från en halv lime och pressa sönder allt med en gaffel tills det blir en klumpig röra.#
  2. Riv eller hacka vitlöken fint och blanda ner med fint tärnad tomat. Vänd runt allt med lite salt och olivolja.
  3. Servera chilin med gräddfil, bröd och guacamole.