Tandoorikryddad lax med rädisraita

30 min
4
Tandoorikryddad lax med rädisraita
Foto: TV4
Från Mitt kök

Tandoori är en indisk kryddblandning med bland annat ingefära som passar strålande bra till fet lax.

8 april 2013
Visa mer
30 min
4

Du behöver

  • 600 g laxfilé utan skinn
  • 3 dl naturell fet yoghurt, ex turkisk yoghurt
  • 2-3 msk tandoorikrydda
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 40 g ingefära
  • salt och peppar

Raita

  • 1 knippe rädisor
  • 2 dl naturell fet yoghurt
  • 1 citron, rivet skal
  • 0,5 tsk spiskummin, malen
  • salt
  • 0,5 tsk honung

Till servering

  • basmatiris, kokt

Gör så här

  1. Värm ugnen till 200 grader.
  2. Hacka vitlök, lök och ingefära fint och fräs tillsammans med tandoori i olja tills löken är mjuk. Rör ner yoghurten och ta kastrullen från värmen.

  3. Krydda laxen med salt och peppar och lägg den i en ugnssäker form. Slå över tandooriyoghurten och se till att allt täcks med yoghurten. 
  4. Baka av i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills laxen är ljusrosa och flikar sig lätt om du petar i den försiktigt.

  5. Raita
    Riv rädisorna på den grova delen av ett rivjärn och krama ur rivet försiktigt. Blanda med yoghurt, citronskal, spiskummin och honung och krydda med salt.
  6. Servera laxen med raitan och basmatiris.
Visa mer
Kommentera receptet
Julklappstips

Fler goda recept