Stekt ryggbiff med chimichurri och klyftpotatis

koket.se
Stekt ryggbiff med chimichurri och klyftpotatis
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Stekt ryggbiff med chimichurri och klyftpotatis

12 ingredienser

ca 50 min

Stekt ryggbiff med chimichurrisås och spiskumminkryddad klyftpotatis toppad med fetaost.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 kg potatis Asterix (eller annan fast sort)
  • 150 g fetaost
  • 1,5 msk malen spiskummin
  • 1 kruka färsk bladpersilja
  • 1 kruka färsk koriander
  • 1 kruka färsk oregano
  • 6 klyftor vitlök
  • 1 knippe sticklök
  • 1 grön paprika
  • 0,75 dl rödvinsvinäger
  • 1,5 dl olivolja
  • 2 limefrukter

Gör så här

  1. Klyfta potatisen och lägg i en skål, slå sedan över kokande vatten så att det täcker potatisen. Låt stå i ca 5 minuter.
  2. Häll sedan av vattnet och slå upp potatisen i en ugnsfast form.
  3. Torka potatisen med papper så att den är torr.
  4. Krydda med salt, spiskummin, krossad tre stycken vitlökar och lite olivolja.
  5. Blanda runt och baka i ugnen på 225 grader i ca 40 minuter.
  6. Gör sedan chimichurri, skiva hälften av sticklöken i tunna skivor och skär paprikan i små tärningar. Riv tre vitlöksklyftor, hacka alla örter fint och blanda tillsammans med resten.
  7. Slå på vinäger och olivolja. Blanda ner limeskal och saft och rör runt. Se till att olivoljan täcker så kan chimichurrin stå i fler veckor.
  8. När potatisen är så gott som klar är det dags för köttet.
  9. Salta och peppra köttet på båda sidor och klappa in dem i olivolja.
  10. Stek sedan på köttet i en torr panna, oljan som är på köttet räcker och ger köttet en grillad känsla.
  11. Avsluta potatisen med fint skuren sticklök och toppa med små bitar av fetaost.