Smörbakad rotselleri med tryffelsås

1 h 15 min
1 h 15 min

Du behöver

  • 1 hel rotselleri
  • 10 g tryffel
  • 2 droppar tryffelolja
  • 200 g smör
  • 1 knippe timjan
  • 1 schalottenlök
  • 2 dl vitt vin
  • 250 g baby spenat
  • 100 g riven lagrad ost

Gör så här

  1. Skala rotsellerin. Lägg den i en stekpanna som är ugnssäker.
  2. Klappa in rotsellerin med smör runt hela, ett tunt men jämt lager, cirka 100 g smör.
  3. Lägg ner timjan i stekpanna och salta rotsellerin.
  4. In i ugnen, först 220 grader i 10 minuter. Sänk sedan till 170 grader och låt rotsellerin baka i ca 1 timme. Ös rotsellerin medan den bakas i ugnen 2-3 gånger med smöret som smälter i
    pannan.
  5. Hacka löken fint och koka tillsammans med vinet. Vinet ska koka ner till hälften.
  6. Tillsätt sedan de resterande smöret successivt under omrörning. Se till att de varm hela tiden, det ska bubbla lite medan smöret vispas ner.
  7. Hacka tryffeln fint och tillsätt till såsen, spara lite till servering. Rör även ner lite tryffelolja och vispa såsen hela tiden.
  8. Stek babyspenat i stekpannan med lite smör så den faller samman.
  9. Servera babyspenaten i botten på tallriken, skär fina skivor av rotsellerin och slå såsen över.
    Toppa med lite riven ost och resterande tryffel
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept