Salviastekt fläskfilé med rotfruktsgratäng

ca 1,5 h
4
Salviastekt fläskfilé med rotfruktsgratäng
Foto: tv4
Från Mitt kök

Fläskfilé toppad med knaperstekt bacon och salvia. Serveras med en smakrik rotfruktsgratäng på potatis, morötter, rotselleri, ricotta och parmesan.

31 oktober 2013
Visa mer
ca 1,5 h
4

Du behöver

  • 1 fläskfilé
  • 250 g bacon
  • 400 g morötter
  • 300 g rotselleri
  • 500 g potatis
  • ca 6 dl grädde
  • 250 g ricotta
  • 1 kruka färsk salvia
  • ca 1,5 dl parmesan, finriven
  • salt
  • peppar
  • smör
  • olja

Gör så här

  1. Skala och skiva morötter, potatis och rotselleri i mycket tunna skivor, gärna med mandolin.
  2. Fortsätt med att skiva vitlöken tunt.
  3. Strimla baconen och stek knaprigt i stekpannan. Låt baconen rinna av på papper.
  4. Torka ur pannan och stek salvian i smör och olja tills de mörknar lätt, utan att bränna, låt rinna
    av tillsammans med bacon.
  5. Varva sedan alla rotfrukter i en ugnfast form tillsammans med ricotta och hälften av baconet. Salta lite mellan varje lager. 
  6. Häll över grädden och toppa med riven parmesanost. Grädda i mitten av ugnen (gärna med en plåt under om det rinner över) på 175 grader i ca 1 timme. Lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg innan den är mjuk. Låt stå ca 30 minuter innan servering.
  7. Trimma fläskfilén och skär den i 3 cm tjocka skivor, krydda med salt och peppar på båda
    sidor. 
  8. Stek i smör och olja ca fyra minuter på varje sida samtidigt som du öser köttet i stekpannan med smöret.
  9. Toppa köttet med knaperstekt bacon och salvia, servera tillsammans med rotfruktsgratängen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept