Skala och skiva morötter, potatis och rotselleri i mycket tunna skivor, gärna med mandolin.
Fortsätt med att skiva vitlöken tunt.
Strimla baconen och stek knaprigt i stekpannan. Låt baconen rinna av på papper.
Torka ur pannan och stek salvian i smör och olja tills de mörknar lätt, utan att bränna, låt rinna
av tillsammans med bacon.
Varva sedan alla rotfrukter i en ugnfast form tillsammans med ricotta och hälften av baconet. Salta lite mellan varje lager.
Häll över grädden och toppa med riven parmesanost. Grädda i mitten av ugnen (gärna med en plåt under om det rinner över) på 175 grader i ca 1 timme. Lägg över aluminiumfolie om gratängen får för mycket färg innan den är mjuk. Låt stå ca 30 minuter innan servering.
Trimma fläskfilén och skär den i 3 cm tjocka skivor, krydda med salt och peppar på båda
sidor.
Stek i smör och olja ca fyra minuter på varje sida samtidigt som du öser köttet i stekpannan med smöret.
Toppa köttet med knaperstekt bacon och salvia, servera tillsammans med rotfruktsgratängen.