Så lyckas du med pommes frites hemma

Pommes med örtsalt
Foto: tv4
ca 45 min
4
Sugen på något liknande? Nytt recept

Du behöver

Pommes frites

  • 600 g potatis, sort med lite stärkelse t ex Bintje
  • frityrolja
  • salt

Kryddsalt

  • 1 kruka rosmarin
  • 1 kruka salvia
  • 1 kruka bladpersilja
  • 2 dl salt, gärna flingsalt
  • matolja

Gör så här

  1. Pommes frites
    Skala potatisen och skär den i tunna stavar, ca 8 mm tjocka. Skölj stavarna noga i kallt vatten och lägg dem sedan i blöt i varmt vatten. Detta hjälper till att dra ut stärkelse ur potatisen samtidigt som de tillagas.
  2. Häll av potatisen och låt den torka helt mellan hushållspapper eller rena kökshanddukar. 
  3. Häll olja i en stor kastrull (som är tillräckligt stor för att oljan bara ska fylla kastrullen till hälften) och hetta upp den på svag värme. Ha alltid ett lock i närheten och ha fläkten avstängd hela tiden. Värm oljan till ca 150 grader, värmen kontrolleras enklast med hjälp av en kökstermometer.
  4. Fritera potatisen i omgångar, lägger du i för mycket sjunker temperaturen på oljan. Fritera tills potatisstavarna är mjuka och börjar få en lätt gyllene färg. Ta upp dem med en hålslev och låt svalna på dubbelt hushållspapper. 
  5. När potatisen är helt kalla ska de friteras en gång till precis innan servering. Höj värmen på oljan något så att temperaturen ökar till 175 grader. Fritera potatisstavarna tills de är gyllenbruna
    och frasiga och lägg upp dem på hushållspapper.
  6. Salta genast och servera omedelbart.
  7. Kryddsalt
    Värm olja i en stekpanna, lägg ner örterna, en sort i taget i några sekunder. Lyft upp och låt rinna av på papper.
  8. Mixa sedan tillsammans med salt med en stavmixer.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept