Potatisstomp och lyxig potatis

30 min
4
Potatisstomp och lyxig potatis
Foto: TV4
Från Mitt kök

Potatisstomp med gräslök samt lyxigt restaurangmos med stekt fläskkarré.

4 september 2012
Visa mer
30 min
4

Du behöver

Lyxigt potatismos

  • 600 g potatis, mjölig
  • 200 g smör
  • 1 dl gräddmjölk 50/50, varm salt

Potatisstomp

  • 600 g potatis mjölig
  • 3 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk finhackad gräslök
  • 3 msk mjölk
  • 3 msk kallpressad rapsolja
  • 100 g smör, rumstempererat
  • Salt

Gör så här

  1. Lyxig potatismos
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten, häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
  2. Passera snabbt potatisen genom en sil medan den fortfarande är varm (man kan även använda potatispress).
  3. Bryn smöret i varm stekpanna och blanda med potatisen, späd purén till lagom konsistens med den varma gräddmjölken.
  4. Den här purén kan smaksättas med tex hackad anjovis och gräddfil, eller lite rostade och
    finhackade hasselnötter.
  5. Potatisstomp
    Koka potatisen mjuk i saltat vatten.
  6. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av ordentligt.
  7. Tillsätt övriga ingredienser och stöt så snabbt som möjligt ihop ett grovt mos. Smaka av med salt.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept