Pocherad torsk med sardellsmör

koket.se
Pocherad torsk med sardellsmör
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Pocherad torsk med sardellsmör

11 ingredienser

30 min

Lyxig men enkel vardagsrätt med pocherad torsk, kokta grönsaker och smakrikt sardellsmör.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g torskfilé, i 4 fina bitar
  • salt
  • 4 morötter, skalade
  • 16 blomkål (buketter)
  • 16 broccoli (buketter)
  • 2 msk olivolja
  • flingsalt

smör

  • 1 kruka basilika
  • 100 g smör
  • 5 sardellfiléer
  • 1 klyfta vitlök

Gör så här

  1. Skiva upp torsken i portionsbitar, alla lika stora, salta den runt om och låt den vila på ett fat medan allt annat förbereds.
  2. Blanda rumstempererat smör med riven vitlök, fint hackade sardeller och skuren basilika. Låt sedan smöret stå i rumstemperatur.
  3. Skär ner grönsakerna i mindre bitar, morötterna ska slantas tunt och buketter av blomkål och broccoli.
  4. Ta fram en kastrull med vatten och koka upp. Sänk värmen så att det slutar bubbla. Lägg ner fisken och låt den sjuda i några minuter.
  5. Känn sedan efter som fisken är klar med en sticka, den ska kännas som en kokt potatis, lite motstånd i mitten.
  6. Lyft upp fisken ur kastrullen, skruva upp värmen så att det kokar igen och koka alla grönsaker. De ska kokas hastigt så de behåller sitt krisp.
  7. Lägg grönsakerna runt fisken, slå på en matsked av kokvattnet på fisken så den värms upp igen och toppa med lite sardellsmör.