Osso bucco med saffransris

ca 40 min koktid i tryckkokare
4
Osso bucco med saffransris
Foto: Tv4
Från Mitt kök

Osso bucco på kalvlägg. Serveras med saffransris och gremolata(rivet citronskal blandat med hackad vitlök och persilja). En smakrik italiensk gryta som du kan laga i tryckkokare så att det går snabbt.

12 april 2013
Visa mer
ca 40 min koktid i tryckkokare
4

Du behöver

  • 4 bitar sågad kalvlägg med ben i skivor
  • 2 gul lök
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 kruka färsk salvia
  • 1 kruka färsk timjan
  • 1 citron
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 blekselleristjälkar
  • 2 morot
  • 2 lagerblad
  • 1,5 dl vitt vin
  • vatten
  • mjöl

Saffransris

  • 4 dl risottoris
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 1 pkt saffran
  • 4 msk parmesanost
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl hönsbuljong
  • 4 msk smör
  • svartpeppar
  • salt

Gremolata

  • 1 vitlökskyfta
  • 0,5 citron
  • 2 msk bladpersilja, hackad

Gör så här

  1. Skär gul lök, morot, blekselleri, vitlök i mindre bitar. Hacka även örterna i mindre bitar.
  2. Riv citronskal och smula lagerbladen. Svetta alltsammans i en tryckkokare utan lock med olivolja. Allt ska mjukna men inte ta färg i kokaren. Slå på tomatkrossen.
  3. Vänd köttet i mjöl och bryn sedan i en stekpanna. När köttet fått en fin yta, slå på vitt vin så
    alla smaker som finns i stekpannan kokar loss.
  4. Slå sedan kött och vin i tryckkokaren och slå på vatten så att det täcker alltsammans.
  5. På med locket och koka under tryck i ca 40 minuter. Tillagning i vanlig kastrull tar ca 3,5-4
    timmar och det bör tillsättas vatten under tiden grytan kokar.
  6. Hacka löken fint och svetta i olja tillsammans med saffran. Tillsätt sedan riset och låt det fräsa
    med. Slå på vinet och låt det koka in ordentligt i riset.
  7. Späd sedan risotton med varm buljong, hela tiden och rör runt. All väska ska koka in i riset
    successivt. Ca 18 minuter tar det innan risotton är klar.
  8. Avsluta risotton med smör och riven parmesan. Låt inte risotton koka efter att ost och smör
    gått i.
  9. Gremolatan går snabbt, hacka citronskal, vitlök och persilja mycket fint och rör samman.
  10. Servera osso buccon med saffransrisotto och gremolata!
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept