Lammstek med sardeller och vitlök

Lammstek med sardeller och vitlök
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Lammstek med sardeller och vitlök

13 ingredienser

Lammstek med sardeller, vitlök, rosmarin och timjan. Serveras med en gräddig potatisgratäng. Börja med potatisgratängen, men låt lammsteken gå in i ugnen innan gratängen, som du sedan kan gratinera medan köttet vilar efter ugnen.

Ingredienser

portioner

Lammstek

  • 600 g lammstek
  • 8 klyftor vitlök
  • 10 sardellfiléer
  • 4 kvistar rosmarin
  • 4 kvistar timjan
  • 100 g smör

Gratäng

  • 600 g potatis, skalad och tunt skivad
  • 1 fänkål, tunt skivad
  • 8 klyftor vitlök
  • 100 g smör
  • 5 dl grädde + mjölk
  • 200 g ost, riven
  • salt

Gör så här

Gratängen

  1. Skiva potatis och fänkål mycket tunt, ca 3 millimeter tjocka skivor. Strimla vitlöken fint och stek den tillsammans med fänkålen i smör i en kastrull. Den ska endast mjukna, inte ta färg.
  2. Tillsätt grädde och mjölk och låt den koka upp. Tillsätt sedan potatisen och låt den koka upp igen under omrörning. Sänk sedan värmen och lägg på ett lock.
  3. Låt koka i ca 15 minuter tills potatisen är klar. Slå upp gratängen i en form och toppa med riven lagrad ost. Baka sedan i ugnen på 225 grader i ca 5 minuter till osten smält.

Lammstek

  1. Skär stavar av hälften av vitlöken och alla sardellerna. Skär sedan små hål/fickor i köttet, runt om hela och stick ner både sardell och vitlök i hålen. Gör många hål runt om.
  2. Hacka alla örter och klappa in köttet i örterna. Stek sedan en yta på steken runt om tillsammans med resterande vitlök. Använd en stekpanna utan plasthandtag som kan gå in i ugnen.
  3. Tillaga lammsteken i ugnen på 125 grader tills den når en innertemperatur på 60-62 grader. Låt köttet vila innan det skärs upp och servera med potatisgratängen.