Klassisk Coq au vin med vitlöksfrästa haricots verts

Coq au vin
Foto: tv4
4

Du behöver

Coq au vin

  • 125 g rökt sidfläsk
  • 1,5-2 kg tupp eller kyckling, styckad med ben
  • salt och peppar
  • 1,5 dl cognac
  • 1 flaska rödvin, ungt och fylligt. T.ex. Chianti eller Bejaoulais
  • 1,5 msk tomatpure
  • 1 selleristjälk
  • 3 morötter
  • 3 klyftor vitlök, krossade
  • 4-5 timjankvistar
  • 1 lagerblad
  • 3-4 dl kraftig kycklingbuljong
  • 3-4 dl oxbuljong
  • 12-14 steklökar
  • salt och peppar
  • 225 g små champinjoner
  • 25 g smör
  • vetemjöl
  • smör

Vitlöksfrästa haricot verts

  • 200 g haricorts verts
  • 2 stora klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • salt och peppar

Gör så här

  1. Tärna sidfläsket och stek det i smör. Ta upp sidfläsket och lägg åt sidan.
  2. Bryn den styckade tuppen i stekfettet, krydda med salt och peppar. Lyft ur tuppen.
  3. Bryn skalad steklök i smör tillsammans med hackad selleri, morot och vitlök.
  4. Tillsätt sidfläsk och tupp, lägg på ett lock och låt steka på svag värme ca 10 minuter.
  5. Tag av locket och häll på cognac (ha ej fläkten på). Flambera under tiden som du skakar på kastrullen, passa dig för lågorna.
  6. Häll på vin och låt koka upp. Tillsätt tomatpuré, timjan samt lagerblad. Salta och peppra. Slå på buljong tills allt i grytan precis täcks. Låt småkoka under lock i ca 1 timma eller tills tuppen är helt mör.
  7. Förbered under tiden svampen. Stek svamp, hel eller kvartad beroende på storlek, i en torr panna tills det börjar knäppa lite i pannan. Tillsätt smör och stek vidare tills de är gyllenbruna. Ställ åt sidan.
  8. Ta upp tuppdelarna och lägg åt sidan. Under tiden fortsätter du koka ner grytan utan lock tills det är ca 5 dl vätska kvar.
  9. Mosa sedan samman lite vetemjöl och smör och vispa ner detta i den sjudande såsen. Låt koka ett par minuter tills såsen tjocknat så pass att det bara lätt täcker en sked när du sticker ner den i såsen och sedan lyfter upp den.
  10. Stek haricots verts tillsammans med två stycken fint hackade vitlöksklyftor. Smaka av med salt och peppar.
  11. Lägg i tuppen tillsammans med svampen i grytan och servera med vitlöksfrästa haricots verts.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept