Klassisk ägg benedict

Klassisk ägg benedict
Foto: Tv4
Från Mitt kök

Eggs benedict är en klassisk brunchrätt med pocherat ägg, hollandaisesås och knaprigt bacon.

30 mars 2015
Visa mer
2

Du behöver

  • 2 skivor frukostmuffins, vitt formbröd eller fralla
  • 4 ägg
  • 2 l vatten
  • 2 msk ättikssprit
  • 4 skivor god rökt skinka eller 8-12 skivor bacon
  • krasse

Hollandaise

  • 300 g smör
  • 2 äggulor
  • 2 msk pressad citronjuice
  • 1 knivsudd cayennepeppar
  • salt

Gör så här

  1. Smält smöret till hollandaisesåsen. Låt det sedan stå så att bottensatsen sjunker ner och smöret når en temperatur på ca 45 grader.
  2. Blanda två äggulor och citronsaften i en kastrull. Vispa kraftigt tills blandningen tjocknat och har en temperatur på ca 45 grader.
  3. Rör försiktigt ner det smälta smöret, droppvis i början och sedan i en fin stråle. Ta inte med bottensatsen. Om såsen börjar bli för tjock kan man tillsätta några droppar varmt vatten. Sedan är det bara att fortsätta tillsätta det smälta smöret försiktigt. Såsen är klar när spåren efter vispen blir kvar några sekunder. Smaka av med salt och en aning cayennepeppar.
  4. Om du servera dina ägg benedict med bacon, stek det nu.
  5. Skiva bröd och låt det rosta i baconfettet (eller i smör).
  6. Knäck fyra ägg i en skål, utan att ha sönder äggulorna.
  7. Koka upp vatten och ättiksprit i en kastrull. Sänk sedan värmen tills det sjuder. Rör upp vattnet till en virvel. Häll försiktigt ner äggen i virveln.
  8. Låt äggen sjuda i ca tre till fyra minuter.
  9. Förbered två skivor av det rostade brödet.
  10. Lägg på några skivor bacon eller skinka på varje bröd.
  11. Plocka försiktigt upp de pocherade äggen med hålslev och lägg två ägg på varje bröd. Avsluta med att hälla hollandaisesås över äggen. Toppa med lite krasse.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept