Julens coolaste sillar

15 min
1 burk
Julsill
Foto: tv4
Från Mitt kök

Testa en ny sillsort, antingen Tommys med yoghurt och fetaost eller Lisas med blåbärssmak.Sillen ska vila i kylen i två dygn.

19 december 2013
Visa mer
15 min
1 burk

Du behöver

Tommys sill med fetaost

  • 420 g 5-minuterssill
  • 2 dl matyoghurt
  • 150 g fetaost
  • 1 knippe salladslök
  • 1 grön chili
  • 1 lime
  • 1 knivspets spiskummin

Lisas blåbärssill

  • 420 g 5-minuterssill
  • 1 dl ättika
  • 1 dl socker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl koncentrerad blåbärsdryck
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 0,5 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 100 g frysta blåbär

Gör så här

  1. Tommys sill
    Riv ner limeskal och saft i en bunke tillsammans med yoghurten.
  2. Skiva chili tunt och blanda ner, behåll kärnorna om du vill ha mer styrka i sillen.
  3. Tillsätt en knivspets spiskummin och smula ner fetaosten.
  4. Slanta salladslöken fint. Skär önskad storlek av sillfiléerna och blanda ner alltsammans.
  5. Slå upp i en fin burk, stäng locket på burken och förvara i kylskåp ca 1-2 dagar innan ni äter för maximal smak.
  6. Lisas sill
    Koka upp socker, ättika, vatten, blåbärsdryck samt pepparkornen i en kastrull. Låt sedan sjuda i ett par minuter innan den dras åt siden för att svalna helt.
  7. Skiva all lök tunt.
  8. Skär önskad storlek av sillfiléerna.
  9. Varva sedan lök, blåbär och sill i en burk, slå på vätskan så att det täcker.
  10. Stäng locket på burken och förvara i kylskåp ca 2-3 dagar innan ni äter för maximal smak.
Visa mer
Kommentera receptet
Dagens julklappstips

Fler goda recept