Julens coolaste sillar

koket.se
Julsill
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Julens coolaste sillar

17 ingredienser

15 min

Testa en ny sillsort, antingen Tommys med yoghurt och fetaost eller Lisas med blåbärssmak.Sillen ska vila i kylen i två dygn.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner burk

Tommys sill med fetaost

  • 420 g 5-minuterssill
  • 2 dl matyoghurt
  • 150 g fetaost
  • 1 salladslök (knippe)
  • 1 grön chilifrukt
  • 1 limefrukt
  • 1 krm malen spiskummin

Lisas blåbärssill

  • 420 g 5-minuterssill
  • 1 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten
  • 1 dl blåbärsdryck, koncentrerad
  • 10 vitpepparkorn
  • 10 svartpepparkorn
  • 0,5 gul lök
  • 10 cm purjolök
  • 100 g frysta blåbär

Gör så här

Tommys sill

  1. Riv ner limeskal och saft i en bunke tillsammans med yoghurten.
  2. Skiva chili tunt och blanda ner, behåll kärnorna om du vill ha mer styrka i sillen.
  3. Tillsätt en knivspets spiskummin och smula ner fetaosten.
  4. Slanta salladslöken fint. Skär önskad storlek av sillfiléerna och blanda ner alltsammans.
  5. Slå upp i en fin burk, stäng locket på burken och förvara i kylskåp ca 1-2 dagar innan ni äter för maximal smak.

Lisas sill

  1. Koka upp socker, ättika, vatten, blåbärsdryck samt pepparkornen i en kastrull. Låt sedan sjuda i ett par minuter innan den dras åt siden för att svalna helt.
  2. Skiva all lök tunt.
  3. Skär önskad storlek av sillfiléerna.
  4. Varva sedan lök, blåbär och sill i en burk, slå på vätskan så att det täcker.
  5. Stäng locket på burken och förvara i kylskåp ca 2-3 dagar innan ni äter för maximal smak.