Jordärtskockssoppa med varm toast

30
4
Jordärtskockssoppa
Foto: TV4
30
4

Du behöver

Jordärtskockssoppa

  • 250 g jordärtskockor
  • 250 g potatis
  • 2 bananschalottenlök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 6 dl grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2-3 dl grädde
  • Salt och peppar
  • 1 dl vitt vin
  • 2-3 kvistar timjan

Till servering

  • Knaperstekt bacon

Toast

  • 8 skivor ljust bröd
  • 200 g lagrad ost
  • 3 msk färsk, finhackad timjan
  • 3 msk rostad lök
  • Salt och nymalen peppar
  • Smör till stekning

Gör så här

  1. Jordärtskockssoppa
    Stek bacon knaperstekt och låt rinna av på papper.
  2. Skala och skär jordärtskockor och potatis i skivor. Finhacka schalottenlökarna och vitlöken.
  3. Hetta upp en stor kastrull med smör och fräs löken mjuk. Tillsätt potatis, jordärtskockor, timjan och slå på vitt vin och buljong.
  4. Koka upp och koka sedan på svag värme under lock tills potatis och jordärtskockorna är mjuka. Mixa soppan helt slät med en stavmixer eller i en blender.
  5. Tillsätt grädden och låt koka upp på nytt. Smaka av med salt och vitpeppar och mixa den eventuellt skummig. Toppa med fläsket vid servering.
  6. Varm toast
    Riv osten på ett rivjärn. Stek brödskivorna i rikligt med smör på ena sidan tills de är gyllenbruna. Vänd på dem och fördela osten över hälften av brödskivorna.
  7. Toppa med timjan, rostad lök, lite salt och nymalen svartpeppar. Lägg på de andra brödskivorna som lock och pressa till.
  8. Stek på svag värme tills osten smält mellan brödet. Vänd på mackorna efter halva tiden så de blir gyllenbruna på båda sidor. Servera genast.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept