Inkokt lax med äpplejuice

Inkokt lax med äpplejuice
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Karin Andersson
Tommy Myllymäki 2016Karin Andersson

Inkokt lax med äpplejuice

14 ingredienser

Inkokt lax med äpplejuice, selleripuré, sparris och pepparrot.

Se fler recept från

Mitt kök

Ingredienser

portioner
  • 700 g laxfilé (skinnfri)
  • 2 schalottenlökar, finskurna
  • 3 dl äppeljuice
  • ca 3-5 vitpepparkorn (hela)
  • 4 lagerblad
  • 0,5 rotselleri, skalat (huvud)
  • 6 potatisar, skalade
  • 100 g smör
  • 1 dl grädde
  • 1 knippe sparris
  • 1 bit färsk pepparrot, skalad
  • 0,5 citron, saft och cest
  • 1 dl crème fraîche
  • 0,5 ask ärtskott

Gör så här

  1. Gnid in laxbitarna i socker och salt.
  2. Låt dem gärna ligga och dra (rimma) i kylen över natten.
  3. Koka upp äpplejuice, lök, vitpepparkorn och lagerblad.
  4. Ta av kastrullen från plattan, lägg i laxbitarna i kastrullen, och sätt på ett lock.
  5. Det tar 15-25 min tills laxen är klar.
  6. Skär potatis och rotselleri i bitar och koka mjuka i vatten.
  7. Häll av vattnet och passera genom sil eller använd potatispress för att få en slät puré.
  8. Smält smöret, grädden och vispa ner i potatis/selleri moset.
  9. Smaksätt med salt.
  10. Vispa crème fraichen fast och riv i pepparrot samt lite citronzest.
  11. Skala och skär sparrisarna i bitar. Koka dem lätt i saltat vatten.
  12. Lägg upp purén i en djup tallrik och laxbitarna ovanpå.
  13. Sila, värm på och smaksätt ev äpple buljongen med salt och lite citronsaft.
  14. Fördela buljongen över laxen.
  15. Lägg en klick pepparrotcreme fraîche på laxen, sparrisen runt om och
  16. toppa med ärtskott.