Helstekt vårkyckling med primörer

koket.se
Helstekt vårkyckling med primörer
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Helstekt vårkyckling med primörer

17 ingredienser

1 h

Helstekt, färsk kyckling i ugn med dragon, timjan och vitlök. Servera kycklingen med primörer i örtbuljong. 

Vill du ha rätten lite matigare kan du servera den med ett gott bröd eller lite färskpotatis som gärna får koka med i örtbuljongen.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 1 färsk kyckling
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 2 msk timjan, finhackad
  • 2 citroner
  • 2 klyftor vitlök
  • salt
  • svartpeppar

Primörer i örtbuljong

  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 1 knippe rädisa
  • 1 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 1 kruka dragon
  • 1 stjälkselleri
  • 6 mandelpotatisar

Gör så här

  1. Värm din ugn till 225 grader. Rör samman smör med riven vitlök, rivet citronskal samt finhackad timjan och dragon.
  2. Krydda kycklingen runt om med rikligt med salt och peppar och gör två snitt längs låren så att de blir färdigtillagade snabbare.
  3. Gnid in kycklingen med smöret under skinnet och runt om. Klappa in hela kycklingen med det sista smöret och lägg den i en ugnsfast form.
  4. Stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 50 minuter, lägg eventuellt lite aluminiumfolie över kycklingen om den börjar få för mycket färg.
  5. Gör under tiden grönsakerna. Skär purjolöken i grova bitar och fänkålen i mindre klyftor. Halvera sockerärtor och rädisor.
  6. Koka upp vin, buljong och smör och hackad dragon. Krydda eventuellt med lite salt om buljongen är mild.
  7. Låt fänkålen och purjolöken sjuda med i buljongen tills fänkålen och potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt sockerärtor och rädisor på slutet så de bara får bli varma i buljongen men fortfarande behålla sitt krisp.
  8. Låt kycklingen vila ca 10-15 minuter efter att du tagit ut den ur ugnen. Stycka sedan upp den och servera tillsammans med grönsakerna och örtbuljongen.