Helstekt vårkyckling med primörer

1 h
4
Helstekt vårkyckling med primörer
Foto: TV4
Från Mitt kök

Helstekt, färsk kyckling i ugn med dragon, timjan och vitlök. Servera kycklingen med primörer i örtbuljong. 

Vill du ha rätten lite matigare kan du servera den med ett gott bröd eller lite färskpotatis som gärna får koka med i örtbuljongen.

13 april 2013
Visa mer
1 h
4

Du behöver

  • 1 färsk kyckling
  • 50 g smör, rumstempererat
  • 2 msk dragon, finhackad
  • 2 msk timjan, finhackad
  • 2 citroner
  • 2 klyftor vitlök
  • salt och svartpeppar

Primörer i örtbuljong

  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl grönsaksbuljong
  • 25 g smör
  • 1 knippe rädisor
  • 1 fänkål
  • 0,5 purjolök
  • 1 kruka fransk dragon
  • 1 stjälkselleri
  • 6 mandelpotatisar

Gör så här

  1. Värm din ugn till 225 grader. Rör samman smör med riven vitlök, rivet citronskal samt finhackad timjan och dragon. 
  2. Krydda kycklingen runt om med rikligt med salt och peppar och gör två snitt längs låren så att de blir färdigtillagade snabbare. 
  3. Gnid in kycklingen med smöret under skinnet och runt om. Klappa in hela kycklingen med det sista smöret och lägg den i en ugnsfast form. 
  4. Stek kycklingen i mitten av ugnen i ca 50 minuter, lägg eventuellt lite aluminiumfolie över kycklingen om den börjar få för mycket färg. 
  5. Gör under tiden grönsakerna. Skär purjolöken i grova bitar och fänkålen i mindre klyftor. Halvera sockerärtor och rädisor. 
  6. Koka upp vin, buljong och smör och hackad dragon. Krydda eventuellt med lite salt om buljongen är mild.
  7. Låt fänkålen och purjolöken sjuda med i buljongen tills fänkålen och potatisen börjar bli mjuk. Tillsätt sockerärtor och rädisor på slutet så de bara får bli varma i buljongen men fortfarande behålla sitt krisp.
  8. Låt kycklingen vila ca 10-15 minuter efter att du tagit ut den ur ugnen. Stycka sedan upp den och servera tillsammans med grönsakerna och örtbuljongen.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept