Helstekt kyckling

Helstekt kyckling
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Helstekt kyckling

9 ingredienser

Helstekt kyckling med citron- och salviasmör.

Ingredienser

  • 1 hel kyckling [ca 1200 g]
  • 600 g potatis
  • 20 blad salvia
  • 1 citron
  • 0,5 butternutpumpa
  • 1 purjolök
  • 150 g smör
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Temperera smöret så det mjuknar, riv ner skalet från citronen, tillsätt saften från en halv citron och finhacka salvian.
  2. Blanda ihop smöret tillsammans med lite salt och peppar. Se till att alla ingredienser blandas och lägg upp det i en spritspåse.
  3. Ta kycklingen och klipp upp den längs ryggen och platta ut den på en separat skärbräda.
  4. Detta gör att värmen kommer från alla håll och tillagar kycklingen snabbare.
  5. I bakkant på kycklingen går ni in med finger och skapar två separata fickor på kycklingbrösten och samma sak på kycklingklubborna.
  6. Fickorna är mellan skinnet och köttet och här sprutar Ni sedan in smöret.
  7. Tryck ut det så det ligger jämnt under skinnet.
  8. Tvätta händerna och börja med grönsakerna.
  9. Skär ner potatis, pumpa och purjolöken, ungefär samma storlek, inte för smått och lägg på en ugnsplåt.
  10. In med plåten i ugnen, 200 grader i ca 30 minuter.
  11. Ställ kycklingen på ett ugnsgaller ovanför plåten. Då droppar alla safter och det smälta smöret ner på grönsakerna och allt tillagas samtidigt!
  12. Ta ut kycklingen och skär i den, köttet ska vara vitt.