Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör

1,5 h
4
Helstekt entrecôte med pepparpotatis och rödvinssmör
Foto: tv4
Från Mitt kök

Helstekt entrecôte med pepprig potatis och ett smör smaksatt med lök och rödvin. Riktigt smarrig festmiddag som till stor del sköter sig själv i ugnen.

12 december 2013
Visa mer
1,5 h
4

Du behöver

  • 600 g entrecôte i hel bit
  • 2 klyftor vitlök
  • 2-3 kvistar timjan
  • 0,5 chili
  • smör och olja till stekning
  • 100 g smör
  • ca 1,5 dl kraftigt rödvin
  • 2 klyftor vitlök
  • 4 soltorkade tomater
  • 0,5 gul lök
  • 1 nypa socker
  • 900 g potatis, gärna delikatess, typ anya eller ratte
  • 2 tsk mixad peppar
  • olja
  • salt

Gör så här

  1. Mortla pepparn och dela potatisen.
  2. Lägg i en form tillsammans med kryddorna och salt. Blanda runt tillsammans med olja.
  3. Sätt ugnen på 225 grader och låt baka i ca 20-25 min.
  4. Värm en stekpanna på spisen, salta köttbiten runt om.
  5. Stek sedan i olja på högtemperatur runt om hela köttet. Allt ska få stekyta.
  6. Tillsätt grovt hackad chili, vitlök och timjan i stekpannan tillsammans med en klick smör.
  7. Slå smöret över köttbiten medan du steker.
  8. Baka sedan köttet i ugnen 125 grader i ca 1 timme tills köttet fått en innertemperatur på 56 grader.
  9. När köttet är 56 grader, ta ut det ur ugnen och låt vila 10 till 15 minuter.
  10. Fortsätt med smöret. Hacka lök och vitlök fint. Hacka sedan soltorkade tomater i små bitar.
  11. Fräs lök och tomat i en stekpanna tills löken mjuknat. Tillsätt sockret och slå på vinet och låt det koka in ordentligt. Ta av från värmen och låt svalna helt.
  12. Blanda det svala vin-fräset tillsammans med smöret. Blanda ordentligt. Vill du ha smöret kallt behöver det ligga i kylen i ca 1 timme, rulla då till en cylinder och slå in i bakplåtspapper.
  13. Skär upp köttet och servera tillsammans med pepparpotatis.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept