Grillad picanha med stekt salladsris

koket.se
Grillad picanha med stekt salladsris
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016
Tommy Myllymäki 2016

Grillad picanha med stekt salladsris

10 ingredienser

40 min

Picanhan är en styckningsdetalj som är mycket populär på brasilianska grillfester. I VM-tider passar därför denna rätt extra bra!

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g picanha
  • 1 kruka persilja
  • 2 limefrukter, saft och skal av
  • 2 dl olivolja
  • 2 knipplökar
  • 6 dl kokt ris
  • 3 klyftor vitlök
  • 4 gemsalladshuvud
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Koka riset efter anvisningar på paketet. Tänd grillen, se till att det finns plats i grillen där det inte finns glöd.
  2. Salta och peppra köttbiten runt om. Grilla köttet på direktvärme så den får yta runt om hela köttbiten, lägg sedan över köttet på indirektvärme. Låt den ligga där i ca 20 minuter med stängt lock på grillen. Använd en stektermometer, när den är ca 45-50 grader i mitten, lyfta av köttet från grillen och låt köttet vila hela vägen upp till 60-65 grader.
  3. Riv limeskal och vitlök. Hacka persilja. Blanda med olivolja och pressad limejuice.
  4. Skiva salladslöken, använd bara blasten och spara löken. Plocka ner gemsalladen i hela blad.
  5. Värm en stekpanna med lite olja i, stek salladen så den får lite färg och mjuknar. Fortsätt med löken och färdigkokt ris. Smaka av med en tredjedel av såsen och salt.
  6. När köttet har rätt temperatur och vilat i minst tio minuter, skär fina bitar av köttet, skär då köttet mot fibrerna i ca en centimeters skivor. Lägg på tallrik, slå på såsen över och servera med salladsriset.