Fransk kalvgryta med vitt vin, rotfrukter och svamp

Fransk kalvgryta
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Fransk kalvgryta med vitt vin, rotfrukter och svamp

16 ingredienser

Fransk gryta med kalvkött, vitt vin, timjan, palsternacka, morot och selleri. Du kan använda bog, bringa eller högrev av kalv, eller höns om du föredrar det.

Ingredienser

Kalvgryta

  • 500 g steklök
  • 800 g kalvbog ((eller bringa eller högrev))
  • 1 l ljus buljong ((kalv- eller höns-))
  • 0,5 kruka färsk timjan
  • 3 msk vetemjöl
  • 2 lagerblad
  • 0,5 rotselleri
  • 2 morötter (stora)
  • 2 palsternackor
  • 3 dl vitt vin
  • 2-3 vitlökar
  • 3 dl grädde

Till servering

  • smör
  • 150 g haricots verts
  • 200 g skogschampinjoner
  • ris

Gör så här

  1. Skala alla rotfrukter och skär ner dem i lika stora bitar (skär moroten i slantar som är ca en och en halv centimeter tjocka och ha som riktmärke).
  2. Skär ner köttet i två gånger två centimeter stora bitar.
  3. Skiva vitlöken tunt och plocka fram en stor gryta.
  4. Fräs köttet på låg värme i grytan utan att det tar färg, väldigt viktigt att köttet inte tar färg eller bränner för att lyckas med grytan. Låt vitlök och lagerblad steka med i grytan. Tillsätt mjöl och rör runt.
  5. Slå på vinet och låt det koka upp så alkoholen kokar bort.
  6. Slå sedan på buljong, alla rotfrukter, färsk hackad timjan och skalade hela steklökar och täck med vatten.
  7. Låt grytan koka med ett lock på glänt i minst två timmar. Medan grytan kokar kan du koka ris och förbereda tillbehöret.
  8. Skär svampen i mindre bitar och skär av ändarna på haricot verts. Stek sedan i smör och toppa grytan med detta vid servering.
  9. När grytan kokat i två timmar, slå på grädden och låt den koka in i grytan innan servering. Smaka av med salt och pepper och servera med smörstek svamp och haricot verts samt ris.