Färskpotatis - så piffar du till den!

Färskpotatis - så piffar du till den!
Foto: Tv4
Från Mitt kök

Färskpotatis på tre goda sätt: toppade med ost och örter, dressade med chimichurridressing eller serverade med brynt smör, lök och salvia.

15 juni 2013
Visa mer

Du behöver

  • 2 kg färskpotatis

Ost- och örtbakad färskpotatis

  • 50 g långlagrad prästost, riven
  • 25 g smör
  • 1 dl oregano, hackad

Chimmichurripotatis

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 dl färska oreganoblad
  • 1 chili
  • 1 dl god olivolja
  • 2 msk god rödvinsvinäger
  • 0,5 tsk strösocker
  • salt
  • grovmalen svartpeppar

Potatis med brynt salvia- och löksmör

  • 50 g smör
  • 0,5 dl salvia
  • 1 dl schalottenlök, hackad

Gör så här

  1. Ost- och örtbakad potatis
    Lägg potatisen i en ugnsfats form, ringla lite olijolja över och salta. Baka sedan potatisen i ugnen på 225 grader tills de nästan är färdiga, känn efter med en sticka. Blanda osten tillsammans med fint skuren oregano och smör. När potatisen mjuknat, plocka ur den ur ugnen och klicka ut smöret över potatisen. Baka sedan i ugnen tills smöret har smält.
  2. Chimmichurripotatis
    Koka potatisen i rikligt med saltat vatten. Hacka chili, vitlök och oregano fint. Blanda sedan med strösocker, olivolja och rödvinsvinäger. Rör runt tills sockret har löst sig. När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet och slå chimmichurrin över potatisen och servera.
  3. Potatis med brynt salvia- och löksmör
    Koka potatisen i rikligt med saltat vatten. Skiva löken och hacka salvian. Bryn smöret i en stekpanna, när det börjar dofta nötter är smöret klart. Tillsätt salvia och lök till stekpannan, låt löken mjukna. När potatisen kokat färdigt, häll av vattnet, lägg potatisen i en serveringsskål och krossa den lite lätt. Slå sedan det brynta smöret över och servera.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept