Baconlindad fläskfilé med rösti

koket.se
Baconlindad fläskfilé med rösti
Foto: TV4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Baconlindad fläskfilé med rösti

18 ingredienser

45 min

Baconlindad fläskfilé med rosmarinrösti och kall sås. Koka gärna potatisen till röstin al dente så kommer den att bli allra bäst.

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • torkad aprikos
  • vitlök
  • 2 msk rosmarin, finhackad
  • 140 g bacon
  • stekgarn
  • smör
  • olja

Sås

  • 1 bananschalottenlök
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Rösti

  • 8 potatisar, kokta
  • 2 msk rosmarin, finhackad
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Putsa fläskfilén och krydda den runt om med salt och svartpeppar. Skär ett snitt längs med filén och fyll med en blandning av finhackade aprikoser, finhackad vitlök och rosmarin.
  2. Öppna paketet med bacon, plocka bort två skivor bacon och lägg ut resten på en stor skärbräda, sida vid sida.
  3. Lägg fläskfilén på skärbrädans nedre kant ovanpå baconet och linda sedan in filén med baconskivorna så att den täcks helt.
  4. Fäst baconet genom att linda fläskfilén med stekgarn.
  5. Bryn därefter köttet i en stekpanna med smör och olja på hög värme tills den fått fin färg runt om.
  6. Lägg filén i en ugnfast form om inte stekpannan är ugnsfast, och stek i mitten av ugnen i ca 15-20 minuter eller tills fläskfilén är genomlagad.
  7. Under tiden som fläskfilén är i ugnen är det dags att göra såsen. Hacka de två överblivna baconskivorna och fräs detta knaprigt i en stekpanna. Tillsätt hackad schalottenlök på slutet och låt det fräsa med en kort stund.
  8. Låt svalna något och mixa sedan tillsammans med lite crème fraiche till en slät kräm. Blanda ner resten av crème fraichen och smaka av med salt och svartpeppar.
  9. Riv kokt potatis och krydda med rosmarin, salt och peppar.
  10. Hetta upp en stekpanna med smör och olja och fräs små portions-röstis tills de fått fin gyllenbrun färg på båda sidor. Tänk på att inte ha för hög värme så att potatisen inte bränner.
  11. Låt gärna fläskfién vila ca 10 minuter innan du skär upp den i lite tjockare skivor och serverar med rösti och baconkräm.