Albondigas med tomatsås och mandel

koket.se
Albondigas med tomatsås och mandel
Foto: tv4
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016
Tommy Myllymäki 2016Lisa Lemke 2016

Albondigas med tomatsås och mandel

23 ingredienser

ca 30 min

Albondigas, köttbullar på blandfärs smaksatt med citron och persilja. Servera med tomatsås och mandel

Se Tommy Myllymäki laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 400 g blandfärs
  • 0,5 dl ströbröd
  • 1,5 dl vatten
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, skalet
  • 0,5 gul lök
  • 1 kruka persilja
  • 1 ägg
  • salt
  • svartpeppar

Tomatsås

  • 1 dl olivolja
  • 1 gul lök
  • 4 klyftor vitlök
  • 4 kvistar oregano, hackade
  • 1 lagerblad
  • 2 peperoncini
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk strösocker
  • 1 tsk rödvinsvinäger
  • 600 g krossade tomater
  • 2-3 dl vatten
  • 2 dl sötmandel, skalad
  • 600 g potatis, skalad

Gör så här

  1. Börja med tomatsåsen genom att hacka gul lök och vitlök fint.
  2. Fortsätt med att hacka mandeln och krossa peperoncinon. Stek allt i rikligt med olivolja tillsammans med paprikakrydda.
  3. När de fräst ihop fortsätt med krossade tomater, lagerblad, vinäger och socker. Späd med vatten och låt koka ihop.
  4. Skala och skär små kuber av potatisen och låt den koka i såsen.
  5. Medan såsen kokar är det dags för köttbullarna. Blanda ströbröd med vatten och låt det svälla.
  6. Tillsätt fint hackad gul lök, riven vitlök, fint hackad persilja och citronskal. Tillsätt ett ägg och avslutningsvis tillsätt blandfärsen samt salt och peppar. Blanda ihop och rulla små köttbullar som går direkt ner i såsen.
  7. Låt koka i ca 20 minuter och dela en köttbulle för att den är färdig lagad innan servering. Smaklig måltid!