Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Yoghurtlimpa med chiafrön och rabarberkompott

1 h 15 min
1 limpa
Yoghurtlimpa med frön och rabarberkompott
Foto: TV4
Från Mitt kök

Enkel limpa med yoghurt, chiafrön, linfrön, havrekärnor och solroskärnor. Du använder bikarbonat istället för jäst och slipper vänta på att brödet ska jäsa!

21 maj 2014
Visa mer
1 h 15 min
1 limpa

Du behöver

Bröd

  • 110 g fullkornsvetemjöl (2 dl)
  • 180 g rågsikt (3 dl)
  • 40 g chiafrön (0,5 dl)
  • 90 g havrekärnor (1 dl)
  • 80 g solroskärnor (1 dl)
  • 20 g krossat linfrö (2 msk)
  • 8 g salt (1 tsk)
  • 7 g bikarbonat (1,5 tsk)
  • 30 g mörk sirap (2 msk)
  • 30 g olivolja (2 msk)
  • 400 g naturell yoghurt (4 dl)
  • olja till formen

Rabarberkompott

  • 400 g rabarber (5-6 stjälkar)
  • 230 g strösocker (2,5 dl)
  • 100 g vatten (1 dl)
  • 0,5 vaniljstång
  • 3 g kardemumma, malen (0,5 tsk)
  • 1 citron

Gör så här

  1. Yoghurtlimpa
    Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en 1,5 liters limpform med olja.
  2. Mät upp alla torra ingredienser i en bunke och blanda. Tillsätt yoghurt, olja och sirap och rör ihop till en kladdig deg. Häll degen i den smorda formen.
  3. Grädda i ca 60-65 minuter eller tills brödet har en innerpemperatur på 96 grader. Låt brödet svalna lite. Slå det sedan ur formen och låt det kallna under bakduk.
  4. Rabarberkompott
    Skala rabarberna lätt men låt det rosaröda skalet sitta kvar. Dela i lagom stora bitar och lägg i
    en kastrull.
  5. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna och lägg i allt i kastrullen. Tillsätt strösocker, vatten,
    kardemumma och citronsaft, under mellan värmer kokar du rabarberna i ca 30 min. Ta av från värmen och låt svalna helt. Passar perfekt att servera med brödet och en god ost.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept