Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Seglarbullar

2 h
18 st
Seglarbullar
Foto: TV4
2 h
18 st

Du behöver

Vaniljkräm till seglarbullar

  • 90 g äggula (6)
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 40 g maizena majsstärkelse (0,75 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 375 g mjölk, 3 % (3,75 dl)
  • 30 g osaltat smör

Vetedeg till seglarbullar

  • 50 g jäst
  • 250 g mjölk (2,5 dl)
  • 570 g vetemjöl (9,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 5 g malen kardemumma (1 tsk)
  • 110 g smör, rumstemperatur
  • 130 g strösocker (1,5 dl)
  • 55 g ägg (1)

Garnering

  • smält smör
  • strösocker

Gör så här

  1. Vaniljkräm
    Blanda äggulor, socker och maizena i en bunke.
  2. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och lägg dem och stången i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp under omrörning och plocka sedan upp stången.
  3. Häll blandningen i bunken och blanda väl. Häll tillbaka alltsammans i kastrullen och värm på
    medelvärme och under konstant omröring tills det blir en tjock och fin kräm.
  4. Häll krämen i en bunke, tillsätt smöret och blanda. Plasta och låt svalna i kylen.
  5. Vetedeg
    Smula jästen i bunken till din matberedare. Värm mjölken till ljummen, slå över den och blanda runt.
  6. Lägg i resterande ingredienser och arbeta ihop degen långsamt med krok. När degen gått ihop ökar du tempot lite och arbetar degen ytterligare 10 minuter tills den bildat gluten och känns glansig och fin på ytan.
  7. Lägg ut degen på ett mjölat bord och låt vila 15 minuter.
  8. Dela degen i 18 lika stora bitar och rulla ihop till bollar. Lägg dem glest på plåt med bakplåtspapper och låt jäsa under duk till dubbel storlek i cirka 40-60 minuter, beroende på hur varmt det är i rummet.
  9. Sätt ugnen på 220 grader. Spritsa i vaniljkräm i mitten på varje bulle och grädda mitt i ugnen i 10 minuter. Ta ut och låt svalna. Pensla bullarna med smält smör och rulla runt i strösocker.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept