Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Salted caramel cheesecake

3 h + tillstelnande i kyl
12 bitar
Salted caramel cheesecake
Foto: Tv4
3 h + tillstelnande i kyl
12 bitar

Du behöver

Botten

  • 200 g digestivekex (14 stycken)
  • 40 g strösocker (0,5 dl)
  • 3 g salt (0,5 tsk)
  • 100 g smör

Fyllning

  • 900 g färskost (philadelphia tex), rumstempererad
  • 255 g strösocker (3 dl)
  • 1 vaniljstång
  • 30 g vetemjöl (0,5 dl)
  • 200 g gräddfil, rumstempererad (2 dl)
  • 165 g ägg, rumstempererade (3 stycken)
  • 15 g äggula, rumstempererad (1stycken)

Kolasås

  • 100 g glykos
  • 180 g strösocker (2 dl)
  • 175 g grädde (1,75 dl)
  • 50 g smör
  • 5 g flingsalt (1 tsk)

Gör så här

  1. Botten
    Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Kör kex, strösocker och salt i en matberedare till fina smulor.
  3. Smält smöret och tillsätt det. Tillsätt lite mer smör om du tycker att blandningen är lite för torr att jobba med.
  4. Fodra en bakform, 23 cm i diameter, med smulorna. Även 4 cm upp på kanterna. Platta till ytan lite lätt och grädda mitt i ugnen i 8-9 minuter. Låt svalna.
  5. Cheesecakefyllning
    Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett vattenbad i botten på ugnen.
  6. Vispa färskost och strösocker fluffigt i en matberedare eller handvisp.
  7. Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna och blanda ner dem i bunken tillsammans med mjölet. Vispa i 3–4 minuter och vänd sedan ner gräddfilen med en slickepott.
  8. Vänd därefter ner ett ägg i taget samt äggulan och blanda noga. Häll smeten i formen och grädda cheesecaken mitt iugnen i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 120 grader (öppna inte ugnsluckan) och grädda i 60 minuter till.
  9. Stäng av ugnen och låt cheesecaken stå i eftervärmen i ytterligare 55 minuter. Låt svalna helt.
  10. Låt cheesecaken stå i kylen minst 6 timmar, gärna över natten, så att den stelnar ordentligt. Skulle rekommendera att man gör den dagen innan man ska äta.
  11. Kolasås
    Värm glukosen i en tjockbottnad kastrull med lite i taget av strösockret tills allt har smält, rör om mellan varven. Koka sockret tills den fått en fin karamellfärg, häll i grädden lite i taget försiktigt och rör om.
Visa mer
Kommentera receptet
Kökets box

Fler goda recept