Roy Fares 2016 Från Mitt kök

Roys saffransbullar med fördeg

3 h
40 st
Roys saffransbullar med fördeg
Foto: TV4
3 h
40 st

Du behöver

Fördeg

  • 500 g mjölk, (5 dl)
  • 50 g jäst
  • 1 g saffran
  • 520 g vetemjöl, (8,5 dl)

Deg

  • 150 g smör, rumstempererat
  • 170 g strösocker, (2 dl)
  • 2 g salt, (2 krm)
  • 320 g vetemjöl, (5,5 dl)

Mandelfyllning

  • 250 g mandelmassa
  • 25 g strösocker, (2 msk)
  • 3 g vaniljsocker, (1 tsk)
  • 120 g smör, rumstempererat

Pensling och garnering

  • 1 ägg
  • hyvlad mandel
  • pärlsocker

Gör så här

  1. Saffransdeg
    Börja med en fördeg. Värm upp mjölken med saffran till fingervarmt och lös upp jästen i den. Blanda mjölken med vetemjölet, knåda till en fin deg. Har du en köksassistent så rekommenderar jag dig att använda den med krok, kör då degen i 5 minuter. Låt ligga kvar med en duk över och vila i 15-20 min.
  2. Blanda i de resterande ingredienserna i degen och kör på mellanhastighet tills degen känns len, glansig och börjar släppa kanterna. Har du ingen köksassistent då är det viktigt att du knådar tills du inte orkar mer, först då är den klar.
  3. Låt degen vila under en duk i ca 20-30 minuter så degen släpper sin spänning.
  4. Mandelfyllning
    Blanda mandelmassa med strösocker och vaniljsocker. Blanda i lite i taget av smöret tills du har en slät och fin fyllning.
  5. Kavla ut degen, ca 45x70 cm och cirka 0,5 cm tjock deg på ett lätt mjölat bord.
  6. Bred ut fyllningen jämt över degen.
  7. Greppa överdelen av degen och vik den över så att du får en halv vikning. Dela degen i avlånga remsor och gör små knutar genom att snurra remsan runt två fingrar som ett nystan. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa ordentligt under en duk i 1-2 timmar.
  8. Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över hyvlad mandel och pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 13-15 min tills dina saffransbullar har fått en fin gyllenbrun färg.
Visa mer
Kommentera receptet

Fler goda recept